rychlovky saláty

Melounový salát s fetou

30. 8. 2024

Mám moc ráda princeznu Kate. Připadá mi hodně inspirativní a těšilo mě, že jsem jí letos v červnu mohla zamávat (z davu lidí před Buckinghamským palácem, kde stála s rodinou na balkóně při Trooping the Colour…) 🙂

Kdysi jsem v rozjařené náladě někam do diskuse napsala, že jí pošlu krabici buchet s čokoládou, protože je nějak pohublá. Následně jsem dostala čočku od strážkyň korektního vyjadřování – že hodnotit něčí vzhled nebo postavu je nechutné, vlastně jsem se dopustila body shamingu!  Od té doby drbu vzhled a postavu ostatních jen v soukromých zprávách s kámoškami, je to bezpečnější. A princezně držím palce, ať se krásně zotaví a brzy nás zase těší svou klidnou moudrostí a šik šatičkami.

Ale k jednomu poznání jsem přece jen dospěla. Když jsem četla, že jejím nejoblíbenějším jídlem je melounový salát s fetou, dost mě ta kombinace překvapila. Pak jsem to vyzkoušela a od té doby v létě nejíme skoro nic jiného. A je mi jasné, že Kate by se mi na buchty s čokoládou asi vykašlala – tohle je totiž mnohem lepší. No, a na postavě je samozřejmě poznat, jestli jíte celé léto melounový salát s fetou, nebo buchty s čokoládou…

Na závěr léta jsem se tedy rozhodla vám napsat recept. Ať to ještě stihnete, než začnou podzimní plískanice… U nás doma mu nikdo neřekne jinak než „salát Kate“… 🙂 God save the (future) queen!

Suroviny:

200 g fety

1/2 vodního melounu, klidně bezsemenného (kupuji běžně v supermarketu), ale semínka jsou zdravá a jedlá!

2 salátové okurky

1 střední cibule

Na zálivku:

2 lžíce medu

2 lžíce olivového oleje

šťáva z jednoho citronu

2 lžičky soli

pepř

Velká hrst nasekané máty a bazalky – v takovém poměru, jaký máte rádi.

Postup:

Fetu nakrájejte na menší kostičky, meloun a okurku na větší, cibuli nasekejte najemno. Důkladně promíchejte všechny suroviny na zálivku (já je většinou protřepu v zavařovačce jako v šejkru). No, a to je všechno! Dobrou chuť!

 

 

Samozřejmě můžete zkusit i Full English Breakfast, že? Ale pak to jistě bude chtít volnější šatičky!

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit