polévky z ciziny

Boršč

25. 9. 2018

Boršč disponuje nějakým zvláštním kouzlem. Většina mé rodiny striktně odmítá červenou řepu (nechápu!), s jedinou vyjímkou – a tou je boršč. Jako většina tradičních receptů má spoustu variant, a kdyby se Ukrajina s Ruskem neměla o co přít, jistě by se přeli aspoň o to, čí boršč je ten pravější.

My naštěstí mezinárodní spory soudit nemusíme, a tak si můžene svobodně vybrat, jaká varianta chutná nejvíc nám. U nás doma nejvíc frčí ta, kterou si můžete uvařit podle následujícího receptu.

Ćasto dělám i vegetariánskou verzi, protože mám v okolí spoustu lidí, kteří to rádi bezmasé. Je dobrá, zkuste to. Ale hovězí je hovězí, že.  Rozhodně nejzajímavější verzi jsem ovšem jedla v jedné restauraci v Kolíně (chtěla bych vám ji nabonzovat, ale podle netu už – po zásluze – neexistuje). Nebyl v ní ani kousek červené řepy, vypadala jako bramboračka. Když jsem se slečny servírky ptala, jestli mi doopravdy přinesla boršč, řekla mi: jo, to je taková naše vlastní receptura.

Mám ráda originalitu, ale jak říkala moje babička: vocaď pocaď. Pohrajte si s recepturou jak chcete, ale řepa je základ!

Suroviny:

400 g předního hovězího
2 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
3 červené řepy
3 brambory, velikosti řepy
2 lžíce másla
1 cibule
2 mrkve a menší kus celeru
stejné množství bílého hlávkového zelí
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce octa
1–2 lžíce krupicového cukru
sůl a mletý pepř
zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu

Postup:

Do hrnce nalijte zhruba 1,5 litru studené vody a vložte do ní hovězí maso. Přidejte sůl, bobkové listy, pepř a nové koření a vařte na velmi mírném plameni doměkka. Bude to trvat minimálně dvě hodiny. Hotový vývar přeceďte do druhého hrnce. Přidejte do něj brambory a červenou řepu, obojí oloupané a nakrájené na kostičky a opět přiveďte k varu.

Zatímco se brambory a řepa vaří, rozpusťte si na pánvi máslo. Nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i mrkev, celer a zelí, vše očištěné a nakrájené, a za občasného promíchání opékejte dozlatova. Mezitím si pokrájejte na kostičky část masa a vraťte ho do polévky – zbytek si nechte, bude skvělé třeba s rajskou nebo křenovou omáčkou.

Zeleninu z pánve přidejte do polévky a s ní i sladkou papriku, protlak, ocet a cukr a společně vařte ještě zhruba půl hodiny, až jsou všechny suroviny měkké a jejich chutě se propojí. Před dokončením boršč ochutnejte a dolaďte ho solí, octem, cukrem i pepřem tak, aby vám vyhovoval.

Hotový boršč na talířích ozdobte kopečkem kysané smetany a petrželkou.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit