sladká tečka snídaně

Dvoubanánové sušenky

25. 9. 2018

Jaké ingredience by měly obsahovat sušenky? Tipujete mouku, vajíčko, máslo, cukr? V dvoubanánových sušenkách nenajdete z tohoto výčtu nic!

Jen dva banány (jaké překvapení!), trochu arašídového másla a hrst ovesných vloček. Tohle vám bohatě stačí k vláčným, přirozeně sladkým a dokonalým sušenkám, věřili byste? Pokud je ovšem vaším prokletím zmlsanost, přidejte ještě trochu čokolády a medu. Nemusím jistě dodávat známou věc, že správný banán má mít na slupce drobné hnědé tečky – teprve tehdy je tak akorát zralý, voňavý a sladký. Těm „dokonalým“ a lehce nazelenalým dejte trochu času na dozrání, stejně jim to ohromně sluší v míse s ovocem v obyváku!

Všimněte si maličkosti – není v nich ani jedna surovina, která by vyžadovala tepelnou úpravu, však i vločky často jíme syrové. Takže je pečte jen proto, aby držely tvar. Zvolte buď 12 minut (světle béžová barva, vlhčí a šťavnatější sušenky) nebo 15 minut (dozlatova, křupavější varianta sušenek).

Docela by mě zajímalo, jak by tyto sušenky dopadly v raw verzi v sušičce, tuším že by to nemuselo být špatné. Kdyby to někdo z vás vyzkoušel, dejte mi prosím vědět!  A já se zatím budu držet bezpečné pečené verze.

 

Základní tři suroviny:

2 banány, ideálně hodně zralé

220 g ovesných vloček

100 g arašídového másla (klidně i soleného, výsledná chuť bude jen výraznější)

Podle chuti:

50 g hořké čokolády

2 lžíce medu či javorového sirupu

Postup:

Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch). Banány rozmačkejte v hlubokém talíři vidličkou na kaši (nebo delegujte pravomoc, rády to dělají děti)

Do mísy dejte arašídové máslo, vločky a banány. Promíchejte až vznikne těsto. Přimíchejte med a posekanou čokoládu, chcete-li.

Plech si vyložte pečicím papírem. Z těsta tvořte rukama nebo dvěma lžícemi placičky ve velikosti sušenek, o výšce asi 1 cm.

Pečte 12–15 minut podle požadované vlhkosti/křehkosti.

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit