sladká tečka

Tarte Tatin s ananasem

26. 9. 2018

Tento luxusní koláč jsem poprvé ochutnala u kamarádky Dany. Stejně jako jeho pravzor – jablečný Tarte Tatin – vzbuzuje v nezkušených jistou bázeň. Povede se mi to převrátit? Nebo to skončí katastrofou?

Moje dlouholetá tatinovská zkušenost praví, že katastrofy mohou nastat všeho všudy dvě.

Ta první: že se vám nepřeklopí všechno ovoce, nějaký kus zkrátka zůstane přilepený k formě. Takže vezmete vidličku a lžíci a jedním pohybem ho z formy pěkně přesadíte přesně na to místo koláče, kam patří.

Ta druhá: Když formu přiklopenou talířem obracíte příliš pomalu, může vám dole vytéct trošku karamelové ovocné šťávy, pokud jí na dně formy trochu zůstalo (což nepoznáte, protože je všechno zakryté těstem). Opět se nic neděje, jen zkrátka koláč nepřevracejte nad drahocenným perským kobercem.

Suroviny:

200 g hladké mouky
1 rovná lžíce moučkového cukru
1/4 lžičky soli
100 g studeného másla
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody
Na náplň:
1 ananas
80–100 g másla
100 g třtinového cukru
1 hvězdička badyánu nebo
špetka mleté skořice
K podávání:
zmrzlina nebo zakysaná smetana dle chuti
1 snítka meduňky či máty

Postup:

Smíchejte prosátou mouku s cukrem a solí a zpracujte s nakrájeným
máslem na drobenku. Přidejte žloutek, 2 až 3 lžíce studené vody
a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do chladničky.
Ananas okrájejte (odstraňte tuhý střed) a nakrájejte na 1,5 až 2cm kroužky.

V pánvi o průměru 22–24 cm vhodné do trouby rozpusťte máslo, přisypte
cukr a až se rozpustí, pokryjte dno ananasem a přidejte koření. Opékejte
několik minut, dokud cukr mírně nezkaramelizuje, poté pánev stáhněte
z ohně a odstraňte badyán, pokud jste ho použili.

Troubu předehřejte na 180 °C. Ananas v pánvi urovnejte, případně
vyplňte větší mezery menšími kousky ovoce.

Těsto vyválejte na kruh o něco větší, než je pánev a přeneste ho
na ananas. Okraje lehce zastrčte pod ananas a těsto na několika místech
propíchejte vidličkou. Pečte 30–35 minut dozlatova.

Upečený koláč nechte 10–15 minut chladnout na pánvi. Pak kulatým
nožem uvolněte okraje od stěn, přiklopte ji velkým talířem a opatrně
obraťte. Koláč podávejte ještě vlahý se zmrzlinou nebo zakysanou
smetanou, ozdobený lístky meduňky či máty.

TIPY:

  • Ne každý má doma pánev vhodnou do trouby (i když je to dobrý vynález). Ananas můžete opéct klidně v jakékoliv velké pánvi. Vzniklou karamelovou omáčku pak přelejte do koláčové formy vymazané máslem a vyložte ji opečeným ananasem.
  • Při otáčení koláče na talíř dávejte pozor, protože karamel je ještě horký a může ho trochu vytéct. Talíř, na který budete koláč překlápět, by měl být alespoň o něco širší než je pánev/forma, ve které jste koláč pekli.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit