sladká tečka

Totální čokoládový dort s mořskou solí (bez mouky)

27. 9. 2018

Když jsem tento dort kdysi upekla před televizními diváky a vzápětí vyšel v mé kuchařce, přišlo mi několik rozhořčených zpráv. Všechny se shodovaly na tomtéž: Dortu se nedá odolat, ale je to děsná kalorická bomba. Budeš mě mít na svědomí!, sjela mě kamarádka.

Všichni mají pravdu, tenhle dort fakt není lehký jako obláček. Neobsahuje žádnou mouku, ale zato velkou spoustu hořké čokolády, másla a smetany. Mě osobně stačí jen kousek, abych byla úplně sytá. Proto nemůžu doporučit jeho přípravu na romantickou večeři ve dvou, ale naopak se perfektně hodí na oslavu plnou lidí. A možná je to i dobrý tip na dárek pro vaši sokyni v lásce – než ho sní, bude mít těžkou nadváhu.

Sůl na povrchu možná zní divoce, ale v chuti si jí ani nevšimnete, jen nenápadně zvýrazní chuť. Dneska už to ostatně není žádné překvapení, čokoládu (nebo třeba i karamel) s mořskou solí potkáte na každém rohu. Přesto není samozřejmě povinná, ale to vám jistě nemusím říkat.

Suroviny:

450 g pokrájeného másla a na vymazání formy
450 g hořké čokolády 50-60%
250 ml smetany 12%
200 g třtinového cukru
8 vajec
mořská sůl
Na polevu:
175 g hořké čokolády 50%
30 g másla
3 lžíce mléka
2 lžíce medu
asi lžička mořské vločkové soli na poprášení

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou otvírací formu o průměru 22 cm
buď vymažte máslem, nebo vyložte pečicím papírem.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, máslem
a cukrem. Míchejte tak dlouho, až bude směs hladká.

Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilévejte
teplou, nikoli horkou! čokoládu. Osolte podle chuti a druhu soli, nanejvýše
malou lžičku. Směs nalijte do dortové formy a uhlaďte povrch.

Pečte asi 45 minut. Poté do dortu zapíchněte špejli 5 cm od okraje formy,
a pokud po vytažení bude čistá, máte dopečeno. Přesuňte ho z trouby
na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pak objeďte kulatým nožem boky
formy, aby nebyl dort přichycený ke stěně, a přetáhněte ho fólií.

Dort dejte alespoň na 6 hodin důkladně vychladit do chladničky, nejlépe
přes noc.

Připravte si polevu: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka.
Stáhněte z ohně, přidejte mléko a med a dobře rozmíchejte.

Opatrně sejměte z dortu postranní formu i papír a poté dort opatrně
přesuňte na podložku či rovný tác. Celý ho potřete teplou polevou.
Ve chvíli, kdy poleva tuhne, ale není ještě úplně tuhá, ji poprašte trochou
vločkové soli. Až ochutnáte, pochopíte, že tato kombinace je božská.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit