Zápisky

5 nejšílenějších rad, jak elegantně stárnout

22. 10. 2018

Pro dnešek se naše Kancelář pro uvádění časopisových rad na pravou míru zaměřila na rady zoufalým, stárnoucím, často až třicetiletým (!!) ženám, které se obávají, zda budou schopny stárnout s grácií. Naštěstí v lifestylových časopisech najdeme mnoho návodů, jak hladce proplout stářím jako elegantní, štíhlá a energická rybička – ano, a nebudeme v tuto chvíli přemýšlet, co nás čeká na konci této hladké plavby. O tom až příště, v článku 5 rad, jak zemřít důstojně. Ehm.

 

Rada 1: Obklopujte se mladými lidmi, i vy omládnete.

Jak se to vezme. Kdysi jsem se nějakým nedopatřením dostala na módní akci do Benátek s partou mladých, cool novinářů a stylistů z Prahy. První noc jsem nechtěla trhat partu a po přehlídce s nimi vyrazila do víru místních barů. Pravda, bylo mi trochu trapně, protože jsem neměla zlaté balerínky k žluté lesklé kombinéze, ale řekla jsem si, že budu „ta elegantní” (v černých pouzdrových šatech).

Jenže když celý večer mluvili o kapelách, které mi přijdou blbé, a pomlouvali aplikace do ajfounu, o kterých jsem nikdy neslyšela, začala jsem o půlnoci nad svým spritzem usínat a připadala jsem si mezi nimi jako opuštěná stařenka.

Ba ne, já se cítím mladá, když jsem obklopena staroušky! Tak je to správně, protože oproti někomu, komu je sto let, fakt mladá jsem.  

 

Rada 2: Nikdy neříkejte „to už se pro mě nehodí”, nebo „na to uz jsem stará”.

Já vám nevím. Moje dcera nedávno přišla nadšená úlovkem ze sekáče – pytlovitý šedý kabát s různými barvami knoflíků. Vybavila se mi léta, která jsem kdysi strávila v podobném modelu. Nosila jsem k němu plstěné důchodky a pánský klobouk. Náhodou mi to seklo! Zároveň jsem si jistá, že dneska bych v tomtéž outfitu vypadala jako zoufalá alkoholička po šesti rozvodech. Což skoro jsem, ale ne zas úplně.

Na některé věci zkrátka ve středním věku staří jsme. Na jiné ne, a je potřeba použít zkušenou hlavu a vybrat si. Moje drahá přítelkyně Alžběta, která se už od dvaceti let pyšní konzervativním stylem „twinset a perličky”, mě nedávno šokovala informací, že se v zimě naučila výborně jezdit na snowboardu.

Právě tohle je finta pravých borců. Střední věk přináší svobodu. Můžete si vybrat z obou světů – poslouchat dubstep a pít k tomu šampaňské z broušených sklenic. Protože na to, abyste se nechali omezovat nějakou stylizací, už jste prostě moc staří (aaa, zase jsem to řekla).

 

Rada 3: Nevzdávejte se barev, zářivé neonky rozzáří váš obličej!

Vždycky když někde čtu tuhle radu, vzpomenu si na jednu dávnou televizní proměnu ve stylu „z Popelky princeznou”. Paní, které muselo být přes osmdesát, přišla do studia v černých kalhotách a šedém svetříku, bílé vlasy ostříhané nakrátko. „To je nuuuudaaaaa, takhle si strašně přidáváte roky!”, rozhalekala se slečna stylistka. „Trochu se odvážeme babi, ať máte zase šťávu!”

Závěrečný pohled nikdy nezapomenu. Moudrý vrásčitý obličej staré paní rámoval žlutý ježek zafixovaný do punkových bodlin. Na sobě měla tyrkysové harémové kalhoty a růžové sako obšité černými lesklými stuhami. Na špici žlutého ježka seděl miniaturní růžový baret. Jasně, že paní měla i gotické, černé, půlmetrové visací náušnice. A strašně, nekonečně smutný výraz stařenky nad hrobem.

Doma jsme uzavírali sázky, jak rychle po vypuštění televizního štábu všechny ty krámy hodí do popelnice a umyje si hlavu. Myslím že to netrvalo déle než dvě minuty… (no, možná tři, bydlela ve třetím patře bez výtahu).

 

Rada 4: Uvědomte si, že věk je jen číslo. Člověk je tak starý, jak se cítí.

Tak určitě. Mrkněte se třeba na instagram Madonny, nejúspěšnější hudebnice všech dob. Když šedesátiletá dáma, která toho v životě fakt hodně dokázala, zveřejňuje hromady sexy selfíček s plyšovými zaječími oušky, jste z toho v rozpacích. Ale zas je samozřejmě krásné, že se cítí na 14.

Taky znám kluka, co si našel o třicet let mladší holku. Potud nic divného. Smůla byla, že se začal chovat a stylizovat jako její vrstevník, asi si zkrátka přečetl, že věk je jen číslo… Jenže kdyby chtěla spolužáka, chodila by se spolužákem, že?

Cítit se na šestnáct je super, luxus, prostě parádní vymazlenej pocítek, sista a bro! Když je vám šestnáct. Jinak chill, jo?

 

Rada 5: Nepřestávejte být aktivní, pracujte, vzdělávejte se.

To je jediná rada, se kterou by se dalo částečně souhlasit. Ale: mám to štěstí, že moje ženské předkyně se dožívají vysokého věku a umírají těsně před stovkou. Takže jsem mohla tři z nich pozorovat, jak zacházejí s posledními desítkami let svého života. Dvě se nějakou nutností „být aktivní” nenechaly rozhodit a stáří strávily zíráním na seriály a pojídáním dortíků v cukrárně. V životě jsem neviděla tak odpočaté, spokojené bytosti! Ta třetí naopak dělala snad do 85 let pokladní v děčínském kině a i ona si uchovala zdraví a spokojenost daleko přes 90 let.

Co z toho vyplývá? Buďte pracovití, pokud chcete. A jestli se chcete flákat, v pohodě se flákejte, v požehnaném věku už na to máte nárok, že?

 

Na závěr bych si dovolila jednu vlastní radu. Pokud máte pocit, že jste na něco staří, tak jste na to možná staří. Pokud máte chuť si místo tetování pořídit pejska, pořiďte si pejska a kašlete na tetování. A jestli chcete poslouchat Radio Jazz a bavit se s lidmi, co už jsou fakt za zenitem, klidně to dělejte. Já to tak dělám už od čtyřicíti. Na to, abych ze sebe dělala postpubertálního diblíka, jsem prostě stará!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit