Radosti to mě baví výlety

Mýdlárna Rubens – podnikat může jen optimista

1. 11. 2018

Do vesničky Růžová kousek od hranice Českého Švýcarska jsme dorazili v teplém říjnovém odpoledni. Obchůdek s mýdly najdete snadno podle šipek. Než jsme se stačili rozkoukat, hned se nás ujala temperamentní blonďatá dáma, a ačkoliv jsem introvert a v obchodech o zájem prodávajících vůbec nestojím, tady bylo něco jinak…

Paní majitelka předstoupila před partu příchozích a bleskově nám vysvětlila, proč a co vlastně v mýdlárně dělají a dala nám k lecčemus přičichnout. Pak nás nechala rozprchnout se po moderní dřevěné prodejně s omluvou, že se musí věnovat dětské dílničce. Děti příchozích seděly soustředěně u stolu a kutily si vlastní mýdélka. V půlce října byla v obchůdku hromada lidí.

 

Půl roku pokusů do popelnice

Upřímně, taky mám dostatek takových nápadů. Třeba jako vyrábět mýdla podle receptu z nějaké staré rozpadlé knížky a přidávat do nich místní bylinky. Obvykle skončím u konstatování, že je to bezva myšlenka, ale asi nerealizovatelná.

Akční dáma jménem Slávka Hrachovcová je ale z jiného těsta, a tak se do toho před šestnácti lety pustila. Nejdřív půl roku jen zkoušela vařit mýdlo. Výsledek vyhazovala do popelnice tak dlouho, dokud nebyla spokojená. Dnes mají mýdlárnu otevřenou skoro denně po celý rok (v létě k nim dorazí přes 300 lidí denně) a fungující e-shop. A taky propagaci zadarmo (neb každý novinář, který sem zabloudí, je uchvácen jako já) a občas i školní zájezdy.

Jejich mýdla jsou prostou kombinací rostlinných olejů a bylinek. Ke každému nákupu dostanete miniherbář s vysvětlením, jak která bylinka funguje. Řekněte si také o vtipnou vizitku, vyrobenou z přírodního papíru. Jsou v ní „zatavená” semínka mydlice lékařské (jak jinak, že?), takže si můžete odtrhávací část vizitky na jaře zahrabat na zahrádce a čekat na úžasně vonící rostlinu…

Před mýdlárnou si můžete naboso projít masážní chodníček s různými druhy povrchů, a taky můžete přijít obutí na některý z jazzových koncertů, které se tu pravidelně pořádají. V létě je tu plážový bar i s písečnými dunami. A pokud vás rozčiluje ode všeho vyhazovat obaly (zde tedy výhradně papírové, ale…), je tu i bezobalový koutek.

Asi tušíte, že z Mýdlárny Rubens jsem odcházela s hromadou bylinkových lákadel … Můj největší úlovek byl ale pocit, že i zdánlivě šílený nápad se dá uskutečnit, když máte výdrž a nadhled. A taky jsem s paní majitelkou Slávkou Hrachovcovou prohodila pár slov o podnikání, která vám možná pomůžou, jestli zrovna k něčemu podobnému sbíráte kuráž.

 

Testujeme na lidech

Když jsme dorazili, zrovna jste zahajovala pro pár příchozích povídání o mýdlárně – byla to jen náhoda, že jsme se tak trefili, nebo s lidmi takto mluvíte dvacetkrát za den?

Příchozích se vždycky zeptáme, jestli už u nás byli. Pokud ne, snažíme se je posadit na židle a vysvětlit, jak se mýdla vyráběla dřív a jak je vyrábíme teď. Pokud řeknou, že u nás byli před několika lety, když jsme byli ještě ve staré mýdlárně, což je původní budova v zahradě,, tak je aspoň seznámíme s novinkami. A ty, co k nám chodí pravidelně, necháme prostě jen v klidu vybrat. Prostě se s každým zákazníkem snažíme komunikovat. Takže máte pravdu, že x krát denně vyprávíme. Zase to má svoje výhody – večer když přijdu domů, tak mlčím!

Vaše firma dneska funguje skvěle, ale jak dlouho po zahájení výroby mýdel jste si mohla říct „vypadá to, že to funguje“ a spadlo z vás napětí?

Já říkám, že podnikat musí pouze optimista. My jsme si nedělali žádné plány.

V roce 1991 jsme z našeho rodinného domku udělali pension a po deseti letech úspěšného provozu jsme v prostorách, kde jsme do té doby měli koně, zařídili malinkou mýdlárnu, pro naše ubytované, aby si odnesli nějakou vzpomínku.

Mezi návštěvníky byl pravděpodobně někdo, kdo měl co dočinění s ČT, a poslal k nám Toulavou kameru. I naše přímá sousedka se až z televize dozvěděla, že vyrábíme mýdla. 😀 Právě tenkrát jsme se dostali do neuvěřitelného povědomí a reklamu nám najednou začala dělat média a hlavně správa Národního parku České Švýcarsko.

Dodnes si žádné velké plány neděláme. Přijde mi, že se člověk víc trápí, když plán nevyjde. Je daleko příjemnější být mile překvapen z nějakého nového posunu.

Proto dodnes se hluboce pokloním člověku, který přijde, že se nemá už čím mýt. Koupí jedno mýdlo a odjede. To je přece neskutečná pocta k naší práci. Má po cestě spoustu krámů, kde může mýdlo koupit.

Samozřejmě nás neuvěřitelně povzbuzuje skutečnost, že se zákazníci vrací, že nám řeknou co jim pomáhá, či nepomáhá, že jsou ochotni testovat na sobě nové výrobky- a proto já říkám, že u nás se netestuje na zvířatech, ale na lidech.

Velice si vážíme zákazníků, že nám věří.

Proto, co opravdu víme zase my je, že celých 16 let se snažíme dělat čistou, kvalitní práci, která nás pořád baví.

Vždycky jsem měla ráda přírodní mýdla, ale ta vaše nějak víc voní. Čím toho dosahujete?

Celá naše mýdlárna se vyznačuje tím, že vyrábíme pouze z olejů a bylinek – tedy převážně z bylinek našich babiček a prababiček. A máme to v různých variacích: mýdla, šampóny, živé oleje, šlehané tuky, atd.

Přiznám se, že mě překvapuje, že vám naše mýdla voní, protože u nás je ta vůně až na posledním místě. Původně jsem vyráběla mýdla pouze se sušenými bylinami, a ta nevoněla vůbec. Až když jsem zjistila, že každý zákazník vezme produkt do ruky a přivoní si, jsem pochopila, že vůně je nedílnou součástí našeho života.

Ostatně, víte proč rodiče, když se jich zeptám, co chtějí, aby mýdlo dělalo, na první dobrou řeknou, že by mělo vonět? Protože když pošlou dítko, aby si umylo ruce, jak následně poznají, že si je umylo? No přičichnou si k nim! A u nás se snažíme opravdu logicky přemýšlet nad tím, co a proč děláme. Všechno musí mít jasný důvod.

Proto jsme se rozhodli nejenom „ovonět“ mýdlo, ale zároveň přidáním čistého výtažku dané byliny zvyšujeme léčivé účinky byliny v mýdle.

A všichni zákazníci se od nás dozvědí, že šalvěj, tymián či mateřídouška fungují na plísňová onemocnění, měsíček či rakytník zvláčňuje pokožku a dodává do ní vitamíny, atd. Fungování bylinek v mýdlech je pro nás zásadní téma. Nejde jen o mytí.

Chcete expandovat, nebo vám vyhovuje současný stav?

Před 16 lety jsme tu pracovaly dvě, teď je nás deset. Jistě je vám jasné, že víc lidí přináší nejen víc práce, ale taky spoustu starostí, které se netýkají samotné výroby. Já chtěla hlavně vyrábět a vymýšlet, ale teď trávím 90% času v kanceláři. Hluboce se skláním před mým manželem, který ač původem technik, zajišťuje veškerou výrobu našich produktů, která je dodnes zcela ruční… Ale přece jen – mýdlárna naše „dítě“ a každé dítě jednou potřebuje vylítnout z hnízda. Bez kvalitních, šikovných a obětavých spolupracovníků bychom to už dělat nemohli.

Máte nějaký nápad vzadu v hlavě, který byste ráda realizovala v budoucnu?

Zatím je naším kupujícím v 90% rovnou konečný spotřebitel. Nějak neumíme proniknout do sféry velkoodběratelů, masérů, kosmetiček, wellness a hoteliérů, do reklamních agentur. Všem těmto organizacím máme co nabídnout a hlavně víme, že jim nabízíme to, co se u nás už 16 let úspěšně prodává. Teď připravujeme nové webové stránky, které nám sestavují opravdu odborníci, a chceme zacílit tímto směrem. Tak uvidíme. Nechceme nic přehánět, občas si potřebujeme i odpočinout. Každá práce má cenu, jen když vám zůstává pořád dost energie a radosti.

Rádi byste se v Mýdlárně Rubens stavili, ale je to pro vás přece jen trochu z ruky? Spojte to s víkendovým výletem do nádherného Českého Švýcarska, moje tipy na výlet najdete tady! A dejte mi vědět do diskuse nebo na mail, co jste tam ještě objevili zajímavého. Na jaře se zase chystám, tak třeba vyrazím ve vašich stopách! Karolína

Komentáře

Mohlo by se vám líbit