na neděli Recepty

Sůloví – za lidská práva slanomilných!

7. 12. 2018

Prosím, neurážejme sůloví tím, že ho budeme považovat jen za jídlo a nevšimneme si jeho zásadní morální hodnoty! Sůloví symbolizuje konec diskriminace lidí, kteří nejsou na sladké.

Chápete, celý advent se spousta z nás piplá s cukrovím (můj názor si přečtěte zde). A přitom je tolik lidí, kteří vám řeknou, že nejlepší cukroví je klobása nakrájená na kolečka. A na tyto naše bližní celý Advent – nebojím se říct to slovo, mám zrovna chřipku – kašleme.

Přitom dnešní svět bojuje proti diskriminaci na všech frontách. Buďme tedy moderní a pojďme předejít masovým peticím slanomilných spoluobčanů!

 

Suroviny:

400 g hladké mouky

330 g studeného másla

2 žloutky

6 lžic smetany ke šlehání

2 lžičky soli

Na dokončení:

1 rozšlehané vejce

asi 100 g uherského salámu krájeného

50 g strouhaného parmazánu + další na obalování

1 lžíce uzené mleté papriky

100 g slaných buráků

1 lžička sladké + špetka pálivé papriky

 

Postup:

Z mouky, másla, žloutků, smetany a soli vypracujte hladké těsto. (Práci vám usnadní elektrický hnětač.) Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do chladničky. Pak těsto rozdělte na tři díly. Ty, se kterými právě nepracujete, uložte zpátky do chladu.

Začněte „lineckým“. Díl těsta rozválejte na 3 milimetry silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Polovinu z nich nechte „plnou“, do ostatních vykrojte střed, jako když se peče linecké cukroví. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně po kolečku salámu s o něco menším průměrem. Kolečka, která přijdou navrch, potřete na jedné straně rozšlehaným vajíčkem a „přilepte“ na salám. Potřete je i shora a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 16 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

Mezitím je čas na rohlíčky. Do druhé třetiny těsta zapracujte parmazán a tvarujte rohlíčky, podobné těm vanilkovým. Pečte je na pečicím papíře, ale nečekejte, až dostanou zlatavou barvu. Ničím je nepotíráte, a tak těsto zůstane bledé. Asi po 16 minutách by měly být konečky rohlíčků mírně béžové, v tu chvíli musí z trouby ven. Nechte je 10 minut chladnout, potom nasypejte do mističky uzenou papriku (stačí i obyčejná sladká). S každým rohlíčkem zvlášť v ní zlehka zatočte, aby dostal „stínování“.

Z poslední části těsta připravte burákové pracny. Do těsta zapracujte rozsekané buráky a sladkou i pálivou papriku. Pak kousky těsta vmáčkněte do formiček na pracny – nemusíte je vymazávat. Pečte je asi 20 minut při teplotě 160 °C. Ještě horké pracny vyklepněte z formiček. Můžete je také obalit v parmazánu.

TIP: Sůloví je ideální vánoční dárek, ale to vám jistě nemusím říkat… takže vlastně jsem nic neřekla.  

Komentáře

Mohlo by se vám líbit