Recepty rychlovky sladká tečka

Kořeněná pomerančová marmeláda

14. 12. 2018

Nedávno jsem někde četla, jak tehdy ještě snoubenka anglického prince Kate váhala, jaký dát královně dárek k prvním společným Vánocům. V Buckinghamském paláci jsou prý okázalé drahé dary symbolem nevkusu! Tomu rozumím, takže jsem stejně jako královská rodina ocenila, že Kate navařila členům rodiny domácí marmeládu. Jestli se také nechcete znemožnit nevkusně okázalým darem, bude pomerančová marmeláda dobrou volbou!

Zimní akční ceny pomerančů jsou směšné – a výroba marmelády směšně jednoduchá. Tradiční anglický recept nepoužívá želírovací přípravek, ale vaří pomeranče cca 4 hodiny. Klidně to zkuste, ale já mám radši kratší vaření, zářivější barvu a více vitaminů.

I použití whisky nechám na vás. Silniční kontroly se ale po ranním toustu bát nemusíte, whisky je v marmeládě prošlá varem, takže neškodná… Tak co, vydáte se na lov dárků do obchodů, nebo se zařídíte jako člen(ka) královské rodiny?

Suroviny:

Z tohoto množství surovin získáte asi 800 ml marmelády:
1,2 kg pomerančů (ideálně jeden z nich bio)
500 g želírovacího cukru
2 citrony
4 hřebíčky
lžička skořice
lžička kardamomu
2 cm čerstvého zázvoru
3 ml whisky dle chuti

Postup:

Pomeranče oloupejte tak, aby na nich zbylo co nejméně bílé slupky (ale vnitřní blány klidně ponechte). Bio pomeranč před loupáním ostrouhejte na hrubém struhadle, aby vám vznikly nudličky oranžové kůry, ty dejte do misky.

Oloupané pomeranče pokrájejte na větší kousky a vyndejte z nich semínka. Pak dvě třetiny pomerančů rozmixujte nahrubo. Přelijte je do hrnce s objemem alespoň 3 litry. Vmíchejte do nich želírovací cukr, zbylé oloupané pomeranče pokrájejte na malé kousky (cca 3 × 3 cm) a přidejte je také do hrnce. Z obou citronů vymačkejte šťávu a bez semínek ji dejte do hrnce k pomerančům.

Přidejte hřebíčky, skořici a kardamom. Zázvor oloupejte a nastrouhejte do směsi. Za stálého míchání vše přiveďte k varu a vařte 10 až 15 minut, než vám vznikne správná hustota marmelády. Pokud chcete, minutu před koncem varu vmíchejte whisky.

Ještě horkou marmeládu dejte do sklenic, očistěte okraje, pevně uzavřete víčkem a postavte dnem nahoru. Konzervovat nemusíte, marmeláda má v sobě dostatek cukru.

TIP: Tato marmeláda je skvělá nejen tradičně po anglicku na ranní toust. Já osobně ji mám nejradši na palačinkách, kterým dodá velmi zajímavou chuť. Britové milují marmeládu z tzv. hořkých nebo sevillských pomerančů, je to specifický druh používaný pouze k tomuto účelu. Tyto pomeranče, zasyrova nejedlé, se musí upravovat poměrně dlouhým máčením a voda z prvního varu se vylévá. Výsledkem je pak jemně nahořklá a pikantní zavařenina, ke které se ale mojí kořeněnou variantou s celými rozmixovanými pomeranči a citronem chuťově dost přiblížíte.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit