po babičce sladká tečka

Boží milosti

1. 2. 2019

Boží milosti jsou tradiční masopustní pečivo, které mlsali promrzlí účastníci maškarních průvodů a zapíjeli ho panáčky slivovice… Když jsem vyrůstala, na konci února se místo masopustu slavilo výročí komunistické revoluce. Moje babička si ale nikdy nenechala vzít to, co považovala za dobré – a tak každou zimu smažila další várku božích milostí. Dělám to také tak, tím spíš, že po českých městech i vesnicích se už zase vratkým krokem potácejí masopustní průvody…

Zapřísahám vás, ať vás ani nenapadne zaměnit sádlo za olej. Jednou mi došlo sádlo, tak jsem to zkusila, ale boží milosti smažené na oleji nemají tu správnou chuť ani křehkost. A pokud byste volili olej kvůli výživovým doporučením, myslím že můžete být v klidu – vědci už vzali sádlo na milost, a navíc si stejně každých deset let myslí něco jiného…

Ano, není to zrovna nejlehčí a nejzdravější sladkost… Proč by měla být? Je Masopust, doba tučného, sladkého a alkoholického. Přátelé, o půstu budeme možná jíst naklíčenou čočku, ale na to máme ještě měsíc času!

 

Suroviny:

Na těsto:
300 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 rovná lžíce moučkového cukru
1 lžička strouhané citronové kůry
60 g rozpuštěného zchladlého másla
asi 6 lžic mléka
3 lžíce rumu
2–4 žloutky, podle velikosti vajec
Na dokončení:
hladká mouka na vál
sádlo na smažení podle potřeby
moučkový cukr se špetkou vanilky na obalení

Postup:

V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl, přidejte zbývající přísady a rukama zpracujte na hladké těsto. Důkladně ho propracujte, klidně ještě pět minut poté, co už vám na pohmat připadá hladké. Potom ho dejte do sáčku či zabalte do fólie a uložte do chladničky.

Po půlhodině těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát silný cca 0,5 cm a ten ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverečky o velikosti asi 6 × 6 cm či obdélníčky. V každém z nich uprostřed ještě udělejte několik zářezů, okraje nechte celé.

V hluboké pánvi nebo v litinovém kastrolu hodně rozehřejte vyšší vrstvu sádla, jeho teplotu otestujte kouskem těsta a pak postupně vkládejte boží milosti. Jednotlivé boží milosti smažte po obou stranách, hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Potom je dávejte na ubrousek a odsajte přebytečný tuk, ať vám není těžko.

Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Jsou stejně dobré horké i vychladlé a nějaký čas uleželé.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit