Zápisky

Novoroční projev od plotny

1. 1. 2019

Vážené dámy, pánové a bytosti nejasného pohlaví,

ráda bych se s vámi na úvod roku 2019 podělila o několik myšlenek. Děkuji za chvilku pozornosti, kterou mi věnujete v tomto svátečním dni.

Již včera jsem se u receptu na pečené koleno svěřila, že nevěřím rčení „Jak na Nový rok, tak po celý rok”. Dnes bych tuto myšlenku ráda rozvinula. Nebojte. Když něco špatně začnete, neznamená to, že to musí také špatně skončit. A že dneska začnete špatně, je vysoce pravděpodobné. Protože:

  • Jste se špatně vyspali. Logicky, byl Silvestr. Takže i když jste šli poctivě spát v deset, protože si na tyhle hromadné taškařice nepotrpíte, stejně jste se nevyspali. O půlnoci totiž začali hromadně taškařit sousedi s rachejtlemi a váš pes z toho dostal psotník. Navíc jste přece jen něco vypili, takže…
  • Je vám tím pádem špatně od žaludku, ale na novoroční oběd jste pozvali tchány a taky vaše rodiče. A když už jsou tam oni, bylo potřeba pozvat i bráchu, který je čerstvě rozveden a neustále si stěžuje a nalije do sebe strašnou rychlostí všechno, co teče… Zkrátka, tihle všichni přijdou na slavnostní oběd, což znamená čtyři hodiny vařit a čichat ty vůně, ze kterých se vám ale zrovna dneska bude zvedat rozhozený žaludek.
  • Vaše máma bude po dvou hodinách alergická na bráchu – který pořád kňourá a během čtvrthodiny se nalil – protože my jsme na něj sice zvyklí, ale co si pomyslí tcháni? Takže máma vynadá bráchovi, jenže ten se z pochopitelných důvodů nebude už moc kontrolovat, takže vynadá mamce zpátky, vypukne konflikt mezinárodních rozměrů a trapas roku bude na světě (a to ten rok ještě ani pořádně nezačal!).
  • Nevadí. Radujte se z maličkostí. Třeba z toho, když se vám podaří umně odvést pozornost od politické debaty. Protože v názoru na našeho pana prezidenta se vaši a tcháni těžce neshodnou, a byla byste velmi nerada, aby někdo z nich byl potupně prohlášen za lepšočlověka. Pustíte tedy v kritické chvíli video z rodinné dovolené (která naštěstí neproběhla na Krymu, takže nic konfliktního). Jste hvězda!

 

Přichází čas na závěrečné ponaučení a moudrost:

Nevadí, že letošní rok začne hrozně. Neznamená to, že bude hrozný celý rok. Stejně, jako s cvičením jógy musíme podle starých jogínských mistrů začínat znovu a znovu, stejně jako musíme pořád znovu a znovu přestávat kouřit, omezovat víno a shazovat stále ta stejná tři kila v pase – stejně tak se musíme každý den letošního roku pokoušet, aby byl ten rok vypadal nakonec líp, než jak začal.

A upřímně – když je laťka nastavená hodně nízko, dá se snadno překonat. Takže vám přeju příšerný Nový rok, ať je to pak už jenom lepší a lepší a lepší!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit