po babičce polévky

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi

18. 1. 2019

Když jsem se tady v pondělí tak rozplývala nad životadárnou službou, kterou mi v zimě poskytuje vývar, řekla jsem si že dneska je pravý čas na jeden z nejdokonalejších a přitom nejjednodušších zimních vývarů – je to uzená česnečka.

Následující recept je na 4 (patřičně hutné a masité!) porce, ale doporučujii jí udělat klidně dvojnásobek – druhý i třetí den se na ni všichni ještě vrhají jako na zázrak. Jímž taky je. Česneková i uzená chuť ještě rozležením získá na kvalitě.

Celestýnské nudle znějí možná pro neznalé jako složitá kulinařina, ale já na nich naopak začínala! Znala jsem je od babičky a jejich příprava mi přišla mnohem jednodušší, než válení a sušení normálních nudlí. Ve skutečnosti je docela snadné oboje, ale tomu každý uvěří, až když to zkusí.

A pokud se vám nechce pokoušet ani jedny nudle, jistí to samozřejmě krutony…

Suroviny:

Na polévku:
5 brambor
300 g uzené krkovice bez kosti
sůl
5 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
1 lžička sladké papriky
7 stroužků česneku
pažitka na ozdobu
Na nudle:
50 g hladké mouky
100 ml mléka
1 vejce
špetka soli
2 lžíce másla

Postup:

Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené vcelku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut.

Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky. Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.

Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat.

TIP: Pokud máte rádi i česnečku se strouhaným sýrem nebo s rozšlehaným vajíčkem, nebojte se obojí do této uzené česnečky použít. Já mám ale asi stejně nejradši tuhle jednoduchou, chuťově čistou variantu.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit