Zápisky

A světla ať nám svítí!

27. 1. 2019

Pokud patříte mezi jedince, kteří každoročně remcají, že v supermarketech začínají zářit světelné řetězy už koncem října, rovnou se vám omlouvám. Náš dům totiž taky začíná zářit s velkým předstihem. A navíc mu to vydrží dlouho!

 

Psychoterapie skoro zadarmo

Mít sváteční náladu o Vánocích dokáže každá lama. Všude se všechno blýská, voní, v ledničkách se chladí šampaňské, na nohou máte fungl nové bačkůrky s kožešinkou a k večeři jíte chlebíčky s krabí pomazánkou.

No a pak přijde leden a únor. Takže bláto, chození do práce v mrznoucím dešti, šedivo a depka. A tehdy máme zhasnout světla a tiše propadnout splínu? Víte, že třetí pondělí v lednu je vědecky uznáno za nejdepresivnější den v roce?

Kdepak. Kdy jindy než teď by mělo svítit a třpytit se všechno kolem? Spíš zvažme, jestli koncem ledna ještě nějaký ten blikající řetěz nepřidat.

 

Můj popeleční návrh

Můj muž si sice neustále utahuje z mé úchylky pro všechno folklórní – ale nedá se nic dělat, naši prapředkově měli pozorovací talent, prověřený stovkami let. Tradiční rozdělení roku je geniální. V té nejdrsnější části zimy byla doba masopustu, kdy se bez skrupulí cpali vším tučným a masitým, co komora nabídla.

A pak slavnosti skončily a začal půst. Oslava musí skončit včas, to ví každý, kdo se někdy probudil s kocovinou.  Je pěkné po masopustu přepnout na skromnost, nastavit zase úsporný režim. V předjaří už si to můžeme dovolit, nehrozí nám bídné zhynutí mrazem.

Půst letos začne 6. března, a to je ideální chvíle zhasnout vánoční světla, ne?

Bojíte se, že by vás kolemjdoucí považovali za blázny, kdyby vám ještě 5. března zářila na domě světýlka? Chápu. Vždycky existuje možnost přestěhovat světýlka dovnitř, kolem dveří, na parapety a zábradlí na schodišti. Ale až budu prezidentka, nechám do Ústavy přidat dodatek, že „vánoční” světla se přejmenovávají na „zimní”, protože spojovat je jen s Vánoci je naprosto falešné, prázdné a škodlivé! Hned bude na světě líp.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit