Zápisky

Proč vám vaření zachrání život

4. 3. 2019

Jsem posedlá vařením. Moji blízcí to vědí odjakživa, ale stejně leckoho překvapilo, když jsem se před pár lety převtělila z křehké písničkářky (která určitě žije ze vzduchu a ranní rosy!) v televizní kuchařku. Občas dodnes zaslechnu, že moje básně byly stejně důležitější, než jsou moje recepty. A vždycky mě to dožere – jo, tohle slovo je nejpřesnější. Vaření je přece nejdůležitější lidská činnost! Už od pravěku – ale v 21. století ještě mnohem víc.

 

Kdo vaří, ten se uživí vždycky

A to i tehdy, když by jinak musel vyhrabávat kořínky v parku! Jedna prostořeká britská baronka kdysi prohlásila, že chudí mají hlad, protože neumějí vařit. Dostala mediální čočku a musela se chudinka omluvit. Za co, proboha, když měla pravdu? Když jsem byla na mateřské, koupili jsme na dluh rozpadající se venkovskou chalupu a mým úkolem bylo uživit rodinu ze zbylých pár stovek měsíčně. To byla škola vaření! Když objevíte možnosti brambor, cibule, česneku, špeku nebo ovesných vloček, za jídlo neutratíte skoro nic. Divoké bylinky na okraji lesa jsou vždycky grátis. A když se k vám chystá návštěva, vyrobíte bramboráky nebo česnečku a budete za hvězdu.

 

Vaření uzdravuje

Nikdy se mi nestalo, že bych na bramboře nebo mrkvi našla malilinkatým nečitelným písmem vyvedený seznam všech konzervantů, umělých barviv, stabilizátorů chuti a podobných lahůdek. Vám jo? Kdo umí vařit, může se docela snadno vyhnout všem malilinkým písmenkům, všimli jste si? A díky tomu se vyhne i spoustě hodin v čekárnách. A ty může vesele strávit u plotny. Ideální situace.

 

Kdo vaří, ten má vliv!

Jídlem můžete rozhodnout o budoucnosti vaší party. Kdo jí průmyslový odpad, bude za pár let pěkně otrávený. Ale když kolem sebe vidím zásadové zastánce bio fair trade vegan stravy, připadají mi často nějak podivně vystresovaní (čert ví proč?). Kdo jí málo, z toho se stane třasořitka, nezvládající běžný život. A kdo jí moc, zadělává si na zdravotní problémy i mindráky. Pokud vaříte, jste právě vy tím, kdo rozhoduje!

 

Občas mi někdo řekne, že vaření je teď módní trend, ale pro něj je to ztráta času. Vždycky mě láká se zeptat, čím smysluplnějším ten čas tedy tráví? Učí zdarma chudé děti hrát na housle? Nebo sedí před telkou a pouští si 78. díl Vražd v Midsomeru, a pak se bojí otevřít pošťačce? Každý ať si svobodně volí, jak bude mrhat svým časem – ale nikdo mi nevymluví, že vaření je jedna z nejsmysluplnějších činností světa.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit