po babičce sladká tečka

Velikonoční jidáše (včetně levandulové varianty)

19. 4. 2019

Pečení velikonočních jidášů je stará tradice, kterou jsem jako dítě neznala (tuším, že jsem je nakonec objevila ve slovenském časopise Dorka). Od té doby jsem jidáše potkala leckde, a protože tuto sladkou lepkavou cukrovinku doma milujeme, dělávám je pravidelně.

Protože mě občas baví experimentovat, vymyslela jsem i variantu, ve které jidáše potřete medem ovoněným levandulí. Má velký úspěch, takže pokud by vás lákala, najdete ji v tipu.

Pravzorem jidášků je prý provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Znám málo jídel s takhle morbidním původem, ale co naděláme. Lidové tradice si na nějakou outlocitnost nikdy nehrály.

 

Suroviny:

30 g čerstvého droždí

2 lžíce moučkového cukru

250 g polohrubé mouky

250 ml vlažného mléka

100 g rozpuštěného másla

250 g hladké mouky

3 žloutky

špetka soli

špetka mleté skořice

5 lžic medu

1 lžička strouhané citronové kůry

1 bílek

Na potření:

2 lžíce másla

2 lžíce medu

1 lžička rumu

Případně: hrst sušených kvítků levandule

Postup:

Droždí rozdrobte do mísy, posypte ho moučkovým cukrem, promíchejte a počkejte, než se droždí působením cukru rozpustí. Přidejte 100 g polohrubé mouky a vlažné mléko, umíchejte těstíčko, zakryjte ho utěrkou a nechte stát, dokud vám nevzejde kvásek.

K vykynutému kvásku přidejte rozpuštěné vlahé máslo, žloutky, obě zbývající mouky, sůl, skořici, med a citronovou kůru. Dobře propracujte na hladké těsto. Posypte ho lehce hladkou moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi hodinu.

Troubu si rozpalte na 190°C. Z vykynutého těsta oddělujte kousky velikosti menšího vejce, vyvalujte z nich válečky silné 1–2 cm a zaplétejte je v různé tvary: uzlíky, spirály, smyčky, šneky, esíčka či ptáčky. Dělejte je drobné – počítejte s tím, že v troubě vyskočí. Klaďte je na plech s pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným bílkem a pečte asi 15 minut dozlatova.

V kastrůlku si společně rozpusťte máslo, med a rum. Touto směsí pak potřete upečené jidáše. Právě tak – potřením až po upečení – jim zajistíte vláčnost a krásný lesk.

TIP: Pokud chystáte variantu s levandulí, rozehřejte si máslo s medem a rumem předem – nejméně hodinu – a vmíchejte do něj levandulové květy. Díky tomu se levandulová vůně krásně uvolní do medu. Před potíráním jidášů pak směs přeceďte a potírejte jen ovoněným medem.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit