sladká tečka z ciziny

Čokoládové tartaletky s pomerančem

10. 5. 2019

Máte mámu? Jo? Takovou tu opravdickou, které zavoláte, zasmějete se pár blbostem, zdrbnete sousedy a postěžujete si že nestíháte umejt okna (a ji za oplátku necháte pět minut líčit, kde ji přesně bolí v kotníku)? Tak si jí važte, protože to rozhodně není samozřejmost! A stavte se za ní v neděli, třeba s lahví portského a košíčkem tartaletek.

Pokud si vaše mamka hlídá kalorie, možná použijte radši košíčky – takové ty malé, ve kterých pečeme třeba na Vánoce. Jedna taková dvanácticentimetrová tartaletka se nezdá, ale je to slušná nálož cukru! Košíčky bývají jako jednohubka tak akorát.

Hladkou špaldovou mouku doporučuji, protože má při pečení stejné vlastnosti jako obyčejná hladká (jedná se zkrátka jen o jiný druh pšenice) – ale je zdravější a má zajímavější chuť. Ale je to jen tip – běžnou hladkou moukou určitě nic nezkazíte.

Můžete si samozřejmě hrát, jste přece její děti. Tak třeba – místo pomeranče použít marcipán, sekané ořechy nebo třeba chalvu. U nás doma frčí i arašídové máslo, ale pozor, bývá mírně slané, a ta kombinace nesedí každému. Jo, a pozdravujte mamku!

 

Suroviny:

(na 8 tartaletek o průměru 12 cm)
Na těsto:
250 g špaldové hladké mouky
150 g másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
2 lžíce vody
špetka soli
Na pomerančovou náplň:
100 g pomerančové marmelády
1 cm čerstvého zázvoru
1 vanilkový lusk
1 lžíce pomerančového likéru
Na dokončení:
150 g hořké čokolády
1 velká lžíce pomerančové marmelády
4 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce koňaku
1 pomeranč

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujte v robotu nebo ručně (pracujete-li ručně, na začátku máslo zapracujte do mouky nožem, aby příliš nezteplalo, a pak rukama směs rychle spojte do podoby hladkého těsta).

Těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm, formičku použijte jako vykrajovátko a vykrojené kolečko hned vtlačte dovnitř formičky. Utvoří se vám hezké vroubkované okraje. Stejně vyplňte všechny formičky a těsto na dně propíchejte vidličkou.

Troubu si rozpalte na 180 °C. Smíchejte pomerančovou marmeládu s oloupaným a jemně nastrouhaným zázvorem, dření seškrábnutou z podélně rozpůleného vanilkového lusku a likérem. V každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi a pečte je na plechu 15–20 minut dozlatova.

Upečené tartaletky nechte vychladnout ve formičkách a teprve poté je vyklopte. Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s marmeládou, smetanou a koňakem. Směs rozlijte na upečené a vyklopené tartaletky, trochu ji rozetřete a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče.

Tartaletky nechte zchladnout a ztuhnout v chladničce, ale nečekejte, že čokoláda ztuhne úplně – náplň zůstane ve formě pevného krému.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit