saláty z ciziny

Naše domácí kimči

2. 10. 2020

Víte, schválně píšu „naše domácí“. Ze zbabělosti. Aby mě někdo nechytal za slovo, že to správné kimči se dělá tak či onak. Verzí totiž existuje spousta, a třeba pro vás právě tahle bude tou „startovací“, která vás přiměje stát se odborníkem. Každopádně právě tuhle máme vyzkoušenou, funguje, a milujeme ji. A pozor, kimči umí být pěkně ostré! Ale to záleží hodně i na tom, jak si sami nastřádáte ingredience. 

Proč vůbec dělám cizokrajné kimči, když máme naši středoevropskou variantu – kysané zelí? No, to je jednoduché. Kysané zelí mám moc ráda v zelňačce nebo jiných lahůdkách, ale syrové mi nechutná – jenže když kysané zelí převaříte, o spoustu užitečných látek, podporujících imunitu, se tak připravíte.

Pokud si kimči oblíbíte a budete se chtít posunout dál, mrkněte třeba na blog mé nesmírně šikovné kolegyně Jany ze Zásadně zdravě. Její kimči pro pokročilé najdete tady.

Kimči se jí syrové. Klidně po každém teplém jídle. Stačí malá mistička, uvidíte, jak vás osvěží, a budete úplně cítit, jak vaše imunita roste a sílí. A to se hodí! 😀

Suroviny:

1 hlávka čínského zelí

1-2 lžíce mořské soli (podle velikosti zelí)

2 mrkve

1 velká bílá ředkev, klidně ale i velká žlutá ředkev, 7 ředkviček, kedlubna

1 červená cibule nebo 3 jarní cibulky

2 stroužky česneku

3 cm čerstvého zázvoru

podle chuti čerstvá chilli paprička

Postup:

Listy čínského zelí pořádně očistěte (nechte si stranou tolik listů, aby vám mohly vytvořit „víko“ do sklenic, viz dále). Pak je pokrájejte napříč na proužky. Dejte do velké mísy, zasypejte solí a čistýma rukama pár minut masírujte (nebuďte ale přehnaně opatrní – když si ruce vydezinfikujete, dezinfekce pak vyhubí dobré bakterie, které budete potřebovat ke kvašení). Nechte pak odpočívat a mezitím si očistěte a nastrouhejte ostatní zeleninu. Jarní cibulku nasekejte, česnek prolisujte, zázvor oloupejte a nastrouhejte, chilli papričku nasekejte najemno.

Když zelí změknou listy (může to trvat třeba půl hodinky, poznáte to tak, že se ohnou místo prasknutí), vmíchejte do něj všechny ostatní ingredience. Puštěnou vodu nevylévejte! Všechnu zeleninu rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, aby zůstala cca třetina sklenice volná. Rovnoměrně do nich rozlijte i puštěnou vodu. V každé sklenici zeleninu pořádně stlačte (třeba menší sklenicí), tak aby vám nálev vylezl nahoru. Zeleninu pak zatižte pod hladinou nálevu tím, že vytvoříte pomyslné „víko“ z ponechaného zelného listu.

Postavte na několik dní do pokojové teploty. Sklenice můžete zavřít, ale nechte je každý den rychle „prodýchnout“ (pokud nechcete vůni kvasícího kimči v místnosti, nechte ho prodýchnout z okna).

Po cca 5 dnech je kimči hotové – ochutnejte, má ostrou a výraznou chuť. Tehdy ho můžete schovat do chladničky a už si jen užívat, jaké výhody přináší každodenní uzobávání vašemu tělu…

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit