Recepty sladká tečka

Nepečený stracciatella dort

24. 5. 2019

Mé děti milují smetanovou zmrzlinu s kousky čokolády, zvanou stracciatella, chutnají jim i stracciatellové jogurty a další vymoženosti moderní doby. Takže když jsem vymyslela tento nepečený dort, sklidila jsem doma velký úspěch! Ostatně, i já jsem byla velmi spokojená, protože jakkoliv já osobně mám radši čokoládu s teplotou tajného šuplíčku v mé kuchyňské lince, získala jsem tak možnost udělat nesmírně rychle dezert, který každému chutná.

Jasně, že základní recept můžete velmi dobře obměňovat řadou způsobů, hodí se do něj ořechy, všemožné ovoce a zkrátka všechno, co máte rádi ve sladkostech podobného typu. Každopádně počítejte s tím, že jakkoliv tento dort vypadá lehký jako obláček, ve skutečnosti je celkem sytý, a tak se hodí jako sladká tečka po nějakém velmi lehkém jídle, třeba po králíkovi na cidru.

Prozradím vám jedno tajemství – když dělám dospěláckou verzi, přidávám do náplně višně v rumu. Řekla bych, že s jejich štiplavou pikantností je dort ještě o něco víc dokonalý, ale vykládejte to sociálce, pokud byste ho naservírovali dětem, že…

Suroviny:

Na korpus:

150 g másla
200 g máslových sušenek

Na náplň:
200 g smetany ke šlehání
250 g tučného tvarohu
200 g mascarpone
2 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
200 g čokolády
100 g loupaných mandlí
50 g čokolády na hobliny

Postup:

V kastrůlku si rozpusťte máslo (hlídejte ho, ať se nezačne připalovat). Mezitím nožem nebo raději v mixéru rozdrťte sušenky najemno. Rozdrcené sušenky vmíchejte do rozpuštěného másla a směs naneste na dno dortové formy s odnímatelným okrajem. Formu na tento nepečený dort nemusíte nijak vymazávat. Vzniklý „korpus“ dejte ztuhnout do chladničky a mezitím si připravte náplň.

Smetanu vyšlehejte dotuha. Pak do ní opatrně, po částech vmíchejte tvaroh a mascarpone. Přidejte cukr a citronovou šťávu. Opět opatrně vmíchejte. Nakonec do tohoto hladkého krému zamíchejte nahrubo nadrcenou čokoládu a mandle.

Formu vyndejte z chladničky a krém rozprostřete na ztuhlý základ, povrch uhlaďte stěrkou nebo příborovým nožem. Ze zbylé čokolády nastrouhejte škrabkou hobliny a ozdobte jimi povrch dortu. Přetáhněte formu potravinovou fólií a dejte vše na několik hodin (ideálně přes noc) chladit. Dort se zpevní a půjde vám dobře krájet. Po vychlazení opatrně odstraňte boční část formy a můžete dort rozkrájet na řezy.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit