Recepty rychlovky

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

1. 11. 2019

Posledních několik podzimů se mé okolí dělí na vzývače a odmítače dýní. Pokud procházíte městem a pořád vykřikujete „dýně, všude ty dýně, to je zas módní vlna, strčte si je někam!“, následující recept prosím přeskočte. Děkuji.

Kdysi jsem si v antikvariátu koupila kuchařku zeleninových receptů z první republiky. Překvapilo mě, co všechno naše babičky obalovaly v těstíčku, což je úprava, která dneska už působí hodně „retro“. A to je škoda, protože při ní vznikají lákavé lahůdky!

Malá rada na závěr – u tohoto jídla máte dvě možnosti prezentace. Ženám řekněte, že je těstíčko sezamovo-šalvějové. A mužům řekněte, že dostanou dýni v pivním těstíčku. V obou případech budete mluvit pravdu.

 

Suroviny:

Na dýni:
1 větší dýně hokkaido
100 g hladké mouky
150 ml světlého piva
1 vejce
2 stroužky česneku
15 lístků šalvěje
3 lžíce sezamu
sůl a pepř
špetka muškátového květu
řepkový olej na smažení
hrst vyloupaných dýňových semínek na ozdobu
Na dip:
2 lžíce olivového oleje
150 g sýra s modrou plísní
2 stroužky česneku
150 g žervé
sůl a pepř

 

Postup:

Nejprve si připravte dip, ať se pak můžete věnovat jenom dýni. Všechny ingredience smíchejte v menší misce, sýr můžete buď nastrouhat, nebo rozmačkat – podle jeho struktury. Dip zakryjte fólií, a než připravíte zeleninu, nechte ho odpočívat v chladničce.

Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní lžící vnitřek i se semínky a potom ji nakrájejte na proužky široké zhruba 1 cm. V misce si připravte těstíčko – nejprve vsypejte mouku, pak postupně přilévejte pivo a vymíchávejte dohladka, přidejte i vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvěj, sezamová semínka, sůl, pepř a muškátový květ. Na pánvi si rozpalte olej, zhruba centimetrovou vrstvu.

Těstíčko nalijte do hlubokého talíře, postupně v něm obalujte kousky dýně a dávejte je smažit do oleje. Smažte je dorůžova, bude to trvat několik minut. Usmažené kousky odkládejte do hlubokého talíře vystlaného papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Pak je uchovejte zakryté  alobalem, aby nevychladly.

Dýňová semínka si opražte nasucho na malé pánvičce, bude to trvat jen minutku – jakmile se semínka rozvoní, máte hotovo. Semínky posypejte dýni před servírováním, je to chutná a pěkně křupavá ozdoba. Podávejte se sýrovým dipem.

Pokud jste došli až sem, určitě dýně milujete. Už jste zkusili obě polévky z tohoto odkazu? A která je ta pravá pro vás?

Komentáře

Mohlo by se vám líbit