snídaně z ciziny

Full English Breakfast

31. 1. 2020

Čím jiným se důstojně rozloučit se starou dobrou Anglií a popřát jí hodně štěstí mimo EU, než dobrým anglickým jídlem? A protože jak známo, abyste se v Anglii dobře najedli, musíte třikrát denně snídat, pojďme si dát (třeba k obědu) anglickou snídani, pověstnou Full English Breakfast! Ostatně nebudeme v tom nijak originální, anglickou snídani tam často najdete na jídelníčcích v restauracích i rodinách v jakoukoliv denní dobu.

Existuje spousta  „zaručeně správných” receptur, tahle moje se dá snadno udělat na dvou pánvích (ideálně jedné grilovací a jedné klasické s poklicí) a jednom kastrůlku na ohřátí fazolek. Moc se při ní fakt nenadřete. Podávejte ji s opečeným bílým toustem, a také s čajem, kávou nebo pomerančovým džusem, to dá rozum.

Pokud byste rádi snídani zakončili něčím sladkým, udělejte si předem podle mého receptu pomerančovou marmeládu a podávejte s dalším toustem.

A z okna vyvěste plakát se slovy „British Refugees Welcome”. 😀

 

Suroviny:

8 malých vepřových klobásek, např. grilovacích

8 plátků slaniny

2 lžíce rostlinného oleje

hrst malých béžových žampionů

hrst cherry rajčátek

plechovka fazolek v rajčatové omáčce

špetka soli a čestvě mletý pepř

4 vajíčka

podle chuti: na dochucení fazolek můžete použít např. worcester, chilli, javorový sirup, pepř

 

Postup:

Na grilovací pánev dejte nejprve nasucho a pomalu opékat klobásky. Dohromady z obou stran je opékejte asi 15 minut. Po prvních pěti minutách přidejte i plátky slaniny. Obě masa v polovině pečení otočte, ale jinak s nimi nehýbejte, aby se vytvořila pěkná mřížka.

Mezitím si omyjte žampiony a podle velikosti je překrájejte buď na půlky, nebo na plátky. Na druhé pánvi rozehřejte olej, dejte na něj žampiony, osolte, za občasného míchání opékejte. Když začnou zlátnout, přidejte rajčátka, která jste předtím jen mírně nařízli na špičce (aby měla kudy unikat pára a rajčátka nepraskla).

Fazolky dejte ohřát do kastrůlku nebo mikrovlnky. Pokud budete chtít, dochuťte je navrhovanými přísadami.

Když jsou po pár minutách opečená i rajčátka a žampiony pěkně zlatavé, oboje opatrně přesuňte na okraj pánve s uzeninami, abyste si udělali místo na vajíčka. Vajíčka rozklepněte na uvolněnou pánev, osolte, snižte plamen na minimum a nechte dojít do stádia, kdy bude bílek pevný, ale žloutek na sobě ještě nebude mít bílý povlak. Lépe toho dosáhnete pod poklicí – a pokud je skleněná, budete to moci i skvěle kontrolovat.

Máte hotovo! Všechny lahůdky rozdělte na talíře a zazpívejte si Auld Lang Syne. A nebo víte co? Nejdřív jezte, pak zpívejte. Anglická snídaně by neměla vystydnout.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit