rychlovky z ciziny

Telecí pilaf s ovocem a mandlemi

9. 10. 2018

Jídlo zvané pilaf má tolik variant, že jsem už dávno pojala podezření, že se pod tento název dá šikovně ukrýt cokoliv, co obsahuje rýži a koření… A tak jsem si řekla, že vám nabídnu radši docela konzervativní recepturu, pocházející ze Střední Asie.

Pilaf má ale opravdu spoustu variant (vaří se ve velké části asijského světadílu), takže pokud si ho zamilujete, máte před sebou program na spoustu let. Bude nutné vyzkoušet i varianty s jinými druhy masa (naprosto bez problémů třeba s kuřecím nebo krůtím), zeleniny a koření. Bude vás to ale bavit! Je to nejlepší jídlo na velké akce, protože ho můžete udělat hromadu, nezblázníte se z toho, a všem, ale opravdu VŠEM chutná.

Recept pochází z mojí nové kuchařky Každý den je svátek, kterou už můžete koupit v každém dobrém knihkupectví. 🙂

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje
3 cibule
6 stroužků česneku
2 mrkve
400 g libového telecího
3 ks celé skořice
6 hřebíčků
1 lžička mletého zázvoru
sůl a pepř
300 g rýže basmati
800 ml telecího nebo kuřecího vývaru
50 g loupaných mandlí
8 sušených meruněk
30 g rozinek

Postup:

V kastrolu na olivovém oleji osmahněte za občasného promíchání
cibuli nakrájenou na kostičky, oloupané stroužky česneku
nakrájené na plátky a mrkev nakrájenou na kolečka.

Po několika minutách bude zelenina pěkně voňavá a mírně
zlatavá. V tu chvíli přidejte telecí nakrájené na malé kostky,
všechno koření a sůl (počítejte i se slaností vývaru) a několik
minut opékejte, než se maso zatáhne a koření rozvoní.

Propláchněte a nechte okapat rýži. Přidejte ji k masu a za stálého
míchání vše společně opékejte další 3 minuty. Potom směs
zalijte vývarem.

Přidejte mandle, propláchnuté pokrájené meruňky i rozinky,
přiklopte pokličkou a nechte asi 12 minut mírným varem
probublávat, dokud nebude rýže akorát. Pilaf ochutnejte a podle
potřeby dochuťte solí nebo kořením.

TIP:

Pilaf můžete podávat podle tradice – posypaný mátou nebo čerstvým koriandrem. Ale konzervativnější povahy si možná radši dají „bez“, protože jsou to pro ně neobvyklé kombinace chutí. Jejich chyba – nabídněte jim tedy aspoň hladkolistou petržel, ať mají na talíři něco zeleného – přes to u nás doma vlak nejede!

 

Mohlo by se vám líbit