rychlovky z ciziny

Balkánský plněný lilek a šafránová rýže

20. 9. 2019

Jako dítě jsem jakoukoli plněnou zeleninu odmítala. K některým jídlům najdete vztah, až když se do nich zamilujete v cizině. Pak se vám po nich doma začne stýskat… Plněný lilek jsem poprvé ochutnala v Chorvatsku, kde nám je paní domácí servírovala v děsném horku na dvorku zastíněném šlahouny vinné révy, po zídce běhaly zelené ještěrky… Ach! U nás doma je to aktuálně jeden z velkých hitů.

Nemusím určitě psát nic o tom, že náplň můžete obměňovat podle vašich chutí i aktuálního obsahu ledničky. Můj názor ale je, že byste neměli vynechat římský kmín (a rozhodně ho nezaměňovat za obyčejný kmín, to je naprosto jiná chuť). Právě římský kmín dodá lilkům trochu exotickou chuť, která je na nich zábavná. Jasně, že ani bez skořice a chilli by to nebylo ono. Koření zkrátka k východním kuchyním patří a vytváří jejich specifiké kouzlo.

Ale jinak se můžete vyřádit. Klidně přidejte mleté maso! Ideálně jehněčí, ale uznávám, jehněčí je vzácnost a mlít ho do náplně – no to už nechám na vás, jistě se dají použít i mnohem dostupnější hovězí a vepřové varianty. Můžete přidat i něco křupavého, třeba mandle, a rozinky zaměnit za sušené meruňky nebo švestky.

A kdo miluje čerstvý koriandr jako já a můj muž, ať neváhá, plněný lilek si o něj přímo říká! Chybět by nemělo ani hutné červené víno… Blíží se podzim, že? Musíme něco dělat pro zdraví svých cév.

Suroviny:

2 lilky
5 lžic olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
800 g zavařených krájených rajčat
5 lžic propláchnutých rozinek
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce nasekané petrželky
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 lžička mleté skořice
1 lžička drceného římského kmínu
špetka mletého chilli, dle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř
Na šafránovou rýži:
2 lžíce olivového oleje
300 g rýže basmati
5 nitek šafránu nebo špetka mletého
450 ml zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup:

Lilky opláchněte, odkrojte stopku a podélně je rozpulte. Lžící vydlabejte dužinu tak, aby zbyl asi 0,5 cm silný okraj. Dužinu pokrájejte na kousky, promíchejte se solí a dejte na asi 20 minut do síta „vypotit“, aby se zbavila části vody.

V pánvi na 3 lžících olivového oleje opečte plátky cibule a česneku dozlatova a pak opečte i okapaný a osušený lilek. Přidejte rajčata, rozinky, cukr, petrželku, citronovou šťávu i kůru, skořici, římský kmín a chilli. Opepřete, je-li třeba osolte a zvolna duste asi 15 minut, občas zamíchejte – jde o to, aby omáčka zhoustla a zesílila svou chuť.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vydlabané lilky vyskládejte do zapékací misky, jejich vnitřky potřete zbylým olejem a naplňte vrchovatě směsí. Misku zakryjte a dejte péct na 50 minut. Nemusíte podlévat, ale mějte lilky dobře zakryté.

Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte ji okapat. Šafrán namočte do vývaru. V kastrole rozehřejte olej a rýži na něm opečte dosklovita. Přilijte vývar, ochutnejte, případně přisolte. Tekutiny by měl být 1,5násobek objemu rýže. Přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a pod pokličkou duste asi 20 minut. Hotovou rýži promíchejte s petrželkou. Upečené lilky polijte vypečenou šťávou a podávejte s rýží.

TIP: Chcete-li stůl doplnit ještě další středomořskou lahůdkou, zkuste třeba fíkový salát!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit