sladká tečka z ciziny

Čokoládová pěna s malinami a koňakem

14. 2. 2020

Víte, s tím Valentýnem já to mám trochu složitější. Psala jsem o tom už loni ve fejetonu Pomoooc Valentýn. 😀 Ale i když celou tu taškařici člověk bere s rezervou, jedna věc je jasná: jakákoliv záminka je dobrá, když si chcete udělat večer při svíčkách, žejo. A tak vás třeba zaujme i tahle pikantní, sexy a zároveň hebká čokoládová pěna…

Původem francouzská čokoládová pěna má řadu výhod. Jedna z nejdůležitějších je, že ačkoliv vypadá jako mistrovské kulinární dílo, ve skutečnosti ji zvládne i malé děcko. Zvolila jsem trošku chuťově komplikovanou variantu s malinovou omáčkou, ale finální verzi pěny si můžete vybrat podle své chuti. Někdo ji jen ozdobí šlehačkou a mátou, někdo posype sekanými mandlemi nebo zalije karamelem. A co byste řekli na tuhle úžasnou verzi s kávou a solí?

Ovšem pokud chcete mít čokoládovou pěnu kdykoliv k dispozici, naplňte jí formy na nanuky nebo třeba malé kelímky a dejte zamrazit. Je příjemné přijít domů za týden utahaná jako kotě a vzpomenout si, jaká laskomina poslušně čeká v mrazáku…

Suroviny:

180 g hořké čokolády 50-70%
třtinový cukr podle chuti
1 lžíce másla
75 ml vody
3 žloutky
3 bílky
Na malinovou omáčku:
3 lžíce másla
1 lžíce krupicového cukru
100 g mražených malin
1 lžička citronové šťávy
velký panák koňaku
čerstvé maliny a máta na ozdobení

 

Postup:

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu. Vše rozpusťte ve vodní lázni a metličkou míchejte dohladka. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout.

Až čokoládová směs vychladne, ušlehejte tuhý sníh z bílků a po částech ho lehce metličkou zapracujte do čokolády. Pěnu rozdělte do hezkých misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky minimálně na dvě hodiny.

Před servírováním si připravte malinovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.

Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zakapejte citronem a na velmi mírném plameni je pár minut povařte na omáčku. Do omáčky vmíchejte koňak a odstavte. Ještě teplou omáčkou zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat ozdobené čerstvými malinami a mátou.

 

TIP: Voda při rozpouštění čokolády nesmí příliš vřít, čokoláda by totiž neměla mít víc než 50 °C. Rozehřívejte ji pomalu, aby zůstala hladká a aby se všechny přísady dobře spojily, což bude trvat asi 5 minut. Jak už jsem zmínila v úvodu, z této čokoládové pěny dělám ráda i nanuky a zmrzliny. Můžete ji přidávat do složitějších pohárů atd. – zkrátka má velmi mnohostranné využití.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit