polévky

Polévka z hlívy ústřičné

6. 3. 2020

Na klasické dršťkové polévce mi od dětství vadí snad všechno – od názvu až po ty podivné bílé věci, co v ní plavou. Paradoxní přitom je, že mi opravdu chutná! Ráda si dám pár lžic lahodné oranžové tekutiny, ale musím si odmyslet, z čeho ta polévka vlastně je… Jednoho dne jsem ovšem objevila „dršťkovku“,  kde se role dršťěk úspěšně zhostila hlíva ústřičná. A láska byla na světě!

Tato proslulá zdravá houba dokáže vykouzlit stejně lahodnou polévku bez použití jediné dršťky. Proto je vynechávám i z jejího názvu. Škoda si kazit tu dokonalou chuť něčím tak přízemním, že?

A protože hlíva je také známým dobrodincem naší imunity, je právě teď v předjaří ta správná doba! A až skončí celá ta mediální hysterie kolem koronaviru, budeme si hlívovku vařit prostě jen proto, že je strašně dobrá.

 

Suroviny:

2 lžíce sádla
2 cibule
2 plátky slaniny
300 g hlívy ústřičné
sůl a pepř
3 lžičky sladké papriky
špetka pálivé papriky
3 brambory typu C
3 stroužky česneku
100 ml sladké smetany
2 rovné lžičky sušené majoránky
čerstvá majoránka, případně petrželka

 

Postup:

Sádlo si rozpusťte v kastrolu, cibule nakrájené na kostičky v něm opečte dosklovita. Pokud nemáte sádlo rádi, použijte klidně máslo nebo olivový olej. Mezitím nakrájejte slaninu na malé nudličky a přihoďte ji k cibuli, promíchejte. (Můžete jistě udělat i vegetariánskou variantu – v tom případě jen vynechte slaninu a jako tuk použijte olivový olej, polévka bude trochu jiná, ale pořád velmi lahodná.) Pak přidejte hlívu, kterou jste očistili a pokrájeli na kousky o hraně asi 4 cm. Nechte hlívu opékat 5 minut. Poté osolte, opepřete, přidejte obě papriky a ještě chvilku opékejte.
V mezičase oškrábejte brambory a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je k hlívě, ještě minutku opečte a zalijte litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte 20 minut vařit.
Nakonec vmíchejte smetanu, česnek a sušenou majoránku (tu rozemněte mezi prsty, víc se rozvoní) a nechte už jen přejít varem. Polévku ochutnejte a případně dosolte. Zakryjte ji pokličkou, vypněte, nechte pár minut odstát a podávejte. Na talířích ještě ozdobte čerstvou majoránkou.

P.S: Jo, a tohle tajemství potřebujete znát i v březnu!

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit