po babičce polévky

Bílá ovarová česnečka

24. 1. 2020

Už loni jsem tady odhalila svoje přesvědčení, že v lednu je nutné mít pořád na plotně důkladnou a sytou polévku. A taky jsem vám nabídla jeden recept na česnečku – byla to naše domácí, rodinná, kterou jsem jedla od dětství – uzená česnečka s celestýnskými nudlemi.

Rok se s rokem sešel, je zas leden, všichni potřebujeme plné kotle česnečky! A tak je čas i pro druhou variantu. Je ještě hutnější, vydá za samostatné jídlo – a vlastně je taky naše rodinná. Moje teta, žijící na Slovensku, mi říkala že přesně takovou vařívala její tchýně.

Jistě nemusím nikomu z vás radit, co s uvařeným vepřovým kolenem, že? 😀 Při přípravě této polévky si zkrátka připravíte víc skvělých zimních jídel najednou!

Co se týče množství česneku, nechám ho s důvěrou na vás. Loni v létě jsme si v hospodě v beskydské Bystřici dali česnečku, která nás málem zabila – kuchař do ní dal asi deset stroužků syrového česneku, které až v talíři přelil polévkou, aniž by česnek nechal aspoň minimálně přejít varem. Snědli jsme ji, protože nejsme žádné fajnovky, ale díky tomu vím že i láska k syrovému česneku má své meze – bylo nám pak dlouho pěkně těžko.

Takže všeho s mírou – podle mě je ideální úpravou česneku mnou nabízený postup: pokud chcete zachovat palčivost, česnek přidejte až minutu před koncem a nechte už jen bleskově převařit. Štiplavost to přežije – a vy taky. 

 

Suroviny:

hrst ječných krup
1–1,5 l vývaru z vepřového kolena
4 střední brambory
špetka drceného kmínu
1 lžíce másla
1 velká cibule nebo 2 menší
2 mrkve
1 ostřejší klobása
7 stroužků česneku
4 lžíce smetany 33%
sůl a čerstvě mletý pepř
malý svazek pažitky

Postup:

Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou. Z vývaru seberte tuk (viz Tip) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypejte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte s kmínem k poloměkkým kroupám. Také oloupejte cibuli a mrkev. Na másle osmahněte dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte.

Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu (pokud ji nemáte rádi, můžete vypustit) a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.

 

TIP: Vývar z ovarového kolena není sice na pohled tak lákavý jako hovězí vývar, ale má příjemnou, výraznou chuť a obsahuje kolagen, který se v něm vařením rozpustil. Navíc – k česneku se výborně hodí. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit