rychlovky

Tabouleh s divokými bylinami

3. 4. 2020

Nevím jak to teď vypadá u vás doma, ale u nás už 14 dní dost podobně – jako by si člověk najednou začal ještě víc užívat všechno, co dřív považoval za samozřejmost.

Tak třeba divoké byliny – vždycky jsem na ně měla úchylku, ale letos je naprosto miluju a neobejdeme se bez nich ani den. Se psem vyrážíme do přírody a většinou se vracíme s košíkem plným těch nabušených poslů přírodní síly. Nejsem doktor, a už vůbec ne mystik – ale stejně mám pocit že je v nich něco, co nás posiluje a dodává nám energii a vitamíny mnohem víc, než saláty z obchodu (kam teď navíc skoro nechodíme).

Jestli stejně jako moje rodina máte teď chuť na svěží, lehká, zdravá jídla, zkuste tenhle jednoduchý a voňavý libanonský salát. A místo tradiční petržele ho vyfutrujte bylinkami nasbíranými třeba na okraji lesa.  Je to potrava pro duši (když je sbíráte za jasného jarního dne) i pro tělo (když si tabouleh vychutnáte třeba jako přílohu k rybě, jak to máme rádi my doma, získá vaše tělo fakt komplexní a skvělé jídlo).

A myslím na všechny, kdo nemají čas sbírat byliny, protože zachraňují svět, jak se teď módně ale výstižně říká, „v první linii“. ♥

Suroviny:

150 g bulguru

2 zralá rajčata

2 jarní cibulky

1 salátová okurka

1 menší červená cibule

2 lžíce olivového oleje

šťáva ze 2 citronů

sůl a pepř

miska jedlých divokých bylin (viz TIP níže)

Postup:

Bulgur 5 minut vařte v mírně osolené vodě, pak vypněte plamen a nechte asi dvacet minut bez pokličky bobtnat a zároveň chladnout. Bulgur je celozrnná forma pšenice, krátký var mu k přípravě stačí a přitom nezničíte moc cenných látek. Má přijemnou svěží, trošku oříškovou chuť.

Mezitím si očistěte a pokrájejte všechnu zeleninu i bylinky na malé kousky. Když je bulgur vychladlý, slijte případnou přebytečnou vodu, vmíchejte do něj všechny ingredience včetně oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Dejte tak na hodinku do chladničky. Chutě se promísí a tabouleh má být pěkně vychlazený!

TIP: Použijte jen takové bylinky, které bezpečně znáte. V taboulehu, který vidíte na fotce, jsem využila například mladé lístky pampelišky, svou oblíbenou bršlici, mladé lístky lesního jahodníku, šťovík (bacha, je kyselý, do tohoto salátu se perfektně hodí ale měl by tvořit nanejvýš pětinu bylinkového obsahu), macešky, tymián, kontryhel a rukolu (ta je tedy ze záhonku, kam jsem ji vysela v říjnu a sklízela celou tuhle teplou zimu…)

Komentáře

Mohlo by se vám líbit