pitný režim z přírody

Pampeliškový med + jarní kopřiváda

22. 4. 2020

Ano, pampeliškový med není pravý med. Je to bylinkový sirup, od kterého nebudeme očekávat zázračné účinky včelího medu, a děláme si ho jen pro radost – ale radost je docela dobrá motivace, ne? První radostí je už sbírání květů, a jakkoliv většina dětí na sbírání bylinek nemá trpělivost, pampeliškové květy jsou výjimka – zaprvé jsou velké, takže v košíku rychle přibývají, a navíc je zábavné že je musíte počítat, což svádí k soutěživosti. Můj nejmladší letos nasbíral o stovku víc než dostal za úkol – prostě mě chtěl trumfnout, chápete!

K receptu na med přidávám hned i recept na naši aktuálně nejoblíbenější domácí limonádu. Říkáme jí kopřiváda, tak si zkuste tipnout, z jaké je bylinky… 😀 No ano, z té žahavé královny bylin, kterou už staré bylinkářky používaly k jarním čajům na čištění krve. Když jsem ale svým dětem řekla podle staré kuchařky, že kopřivová limonáda je krvečistící, zatvářily se dost vyděšeně. Takže prosímvás ne, dneska se tomu říká „detoxikační“!

Kopřiva je plná minerálů a milujeme ji třeba i jako špenát. Výluh z kopřiv na jaře používám i na opláchnutí vlasů, a ačkoliv to dělám beze svědků, rodina pak chodí a řiká „tyjo máš krásně lesklý vlasy“, takže něco na tom asi bude… Nebo je to tím karanténním klidem, že si vůbec někdo všimne že mám něco na hlavě??

 

Pampeliškový med

(na čtyři cca 2,5 dcl skleničky)

250 květů pampelišek

1 litr vody

1 větší citron, ideálně bio

1 kg cukru, lépe přírodní třtinový

Květy nasbírejte kolem poledne za slunného dne. Doma je namočte do velkého hrnce s vodou a párkrát lehce promíchejte, aby vyplavali případní černí broučci a smetí. Vylovte co je potřeba a očištěné pampelišky ještě jednou propláchněte v cedníku. Dejte zpátky do čistého hrnce, přidejte litr vody a omytý citron nakrájený na tenké plátky. Vařte 15 minut. Tuto směs pak nechte přes noc stát.

Druhý den pečlivě přeceďte do kastrolu se silnějším dnem (ideální je vyložit cedník hustou utěrkou). Do přeceděného vývaru z pampelišek vmíchejte cukr a pomalu zahřívejte. Za občasného promíchání vařte velmi mírným varem, dokud nedosáhnete hustoty medu. Vychladlý med je trochu hustší než horký – takže konečnou hustotu nejlépe zjistíte, když lžičkou trošku nalijete na porcelánový talířek a necháte vychladnout… Hotový med slijte do vyvařených sklenic, uzavřete a nechte vychladnout víčkem dolů.

TIP: vzpomínáte na pampeliškovou knihu od Jany Vlkové?

 

Kopřiváda

Na 1 litr kopřivády:

hrst čerstvých nebo sušených kopřiv

2 dcl vroucí vody

3 lžíce pampeliškového medu

1,5 citronu (ideálně bio, množství upravte podle chuti)

0,8 l perlivé vody

hrst kostek ledu

případně na ozdobu: snítka máty nebo meduňky

Opláchnuté kopřivy dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte luhovat 15 minut. Mezitím si pokrájejte citron na tenké plátky. Pokud nemáte biocitron, možná se rozhodnete šťávu z citronu jen vymačkat a nepoužívat celé řezy i s kůrou, to záleží na vás…

Když je čaj vyluhovaný, přeceďte ho do džbánu, rozmíchejte v něm med a přidejte citron (buď plátky, a nebo jen vymačkanou šťávu). Na ozdobu můžete vložit větvičku meduňky nebo máty. Přilijte perlivou vodu a vhoďte kostky ledu.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit