rychlovky z ciziny

Bulgur s ostrou středomořskou směsí

7. 5. 2020

Někdy jsem na rozpacích, jestli vám sem dávat třeba bulgur ve stylu „co dům dal“, protože mi to připadá takové málo sofistikované… jestli mi rozumíte. 😀 Jenže fakt je, že tyto svižné směsi u nás doma vyvolávají naprosto stejné nadšení, jako jejich pečlivě propracovaná a orešeršovaná konkurence. 

Takže vlastně proč ne? Dnešní jídlo je improvizací na téma „Středomoří“, které je naší srdeční záležitostí, a proto všechny její chutě milujeme a mohli bychom je jíst furt (kdyby mě bavilo vařit pořád dokola to samé). Oříškovou chuť bulguru jsme si doma fakt oblíbili, dalším důkazem je třeba tento tabouleh s divokými bylinami.

Můžete samozřejmě použít jakoukoliv dobrou směs mořských plodů, v tomto receptu mám krevety a mušle, protože jsem je zkrátka zrovna měla v mrazáku… Ano, nejlíp si pochutnáte, pokud budete mít k dispozici čerstvé plody moře, vytažené dnes ráno z hlubin, ale v této karanténní době jsem realistka a beru, co je! 

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje

1 červená cibule

4 stroužky česneku

1/2 lilku

sůl a čerstvě mletý pepř

1 bílá paprika

1 červená paprika

1 chilli paprička + sušené chilli dle chuti

velká hrst mražených plodů moře

2 dcl suchého vína

100 g drcených rajčat

1 ostrá klobása španělského typu

1 jarní cibulka

čerstvé bylinky dle chuti (např. oregano, tymián, hladkolistá petrželka, na obrázku najdete i bršlici z naší zahrady)

400 g bulguru

 

Postup:

Bulgur si dejte vařit podle návodu na obalu (doba varu se může lišit podle toho, jaký typ máte). Pokud byste nestíhali přípravu omáčky do doby, kdy bude bulgur akorát (15 – 20 minut), vypněte ho předem a nechte dojít. Ale spíš to stihnete.

Na pánvi si rozpalte olivový olej, na něj dejte zpěnit na půlkolečka nakrájenou cibuli a na kolečka pokrájené stroužky česneku. Když je cibule průsvitná, přidejte na kostky nakrájený lilek (hrana kostky cca 2 cm), osolte, opepřete a nechte lilek opékat. Mezitím si připravte papriky a chilli papričku – nakrájejte na proužky a přidejte na pánev k zelenině. Opékejte za občasného promíchání pár minut, až se všechno krásně rozvoní a zabarví dozlatova. Pak přidejte plody moře. Pokud máte nepředvařené krevety (mají šedou barvu), počítejte s tím, že potřebují trošku delší čas přípravy, ale jen o pár minut – důležité je, aby získaly růžovou barvu a přestaly být průsvitné (viz TIP). Pak jsou hotové.

Zalijte troškou vína, promíchejte, nechte víno odpařit. Pak přidejte zbytek vína a drcená rajčata a nechte mírně probublávat cca 6 minut. Mezitím přidejte i na kolečka pokrájenou klobásu. Těsně před ukončením varu přidejte i nasekanou jarní cibulku. A po vypnutí varu přidejte i zelené bylinky, ty už jen vmíchejte, ale nevařte.

Podávejte s bulgurem a suchým bílým vínem.

 

TIP: Pokud se s krevetami ještě moc nekámošíte, může být pro vás dobrým průvodcem tento článek.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit