sladká tečka

Tufahija – sláva podzimu!

25. 9. 2020

Všimli jste si, kolik je teď všude kolem cest jablek? Ovocnáři sice varují, že letos budou drahá a vzácná, ale je to tím, že nemají moc zahraničních brigádníků a nám domorodcům se do zemědělských prací moc nechce. Pokud se ale ujmete role česáče sami, můžete si letos udělat velkolepé svátky jablek, na kterých doufám nebude chybět tufahija!

U nás na Brdech vidím ohromnou úrodu kolem každé cesty. Já jsem ovocnářka – tulačka. A tak si děláme výlety s košíkem a doma si užíváme jednu z nejlepších podzimních vůní – jablka, skořice, vanilka, hřebíček… Pokud byste nevěděli, kam vyrazit, můžete se mrknout tady.

Otázka vždycky zní, jestli loupat, nebo neloupat… V receptu máte klasickou variantu s oloupanými jablíčky – ale přiznávám, že když mám pěkná červená, často slupku nechám. Zaprvé je to zdravější (je v ní spousta cenných látek!), zadruhé krásnější (aspoň pro mě) – ale za třetí se to trošku hůř jí… Záleží na vás!

Miluju jablka pečená i vařená. Vařím je nejen jako moje babička na „čerstvý kompot“, ale taky po balkánsku, do podoby trošku vydatnější, ale naprosto dokonalé. Jmenuje se tufahija.

 

Suroviny:

cukr krystal, nebo velmi světlý třtinový – množství podle bodu 1)

4 jablka

3 lžíce citronové šťávy

30 g změklého másla

20 g mletých vlašských ořechů

1 lžíce medu

špetka mleté kávy

200 g smetany ke šlehání, ušlehané

Postup:

Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) dejte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte (jejich chvíle teprve přijde). Do studené vody vsypejte cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody. Přidejte citronovou šťávu a svařte za občasného zamíchání na jednolitý sirup.

Jablka oloupejte, vykrojte z nich jadřince, a vložte do sirupu. Vařte je 8 minut. Pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.

Máslo našlehejte vidličkou, vmíchejte do něj ořechy, med, kávu, a polovinu šlehačky. Touto směsí naplňte připravená jablka.

Polijte troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky. Můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit