Recepty z ciziny

Naše nejmilejší cicchetti

13. 8. 2021

Moje úchylka na Benátky hory přenáší… Dokonce i můj muž Honza, který si dlouho myslel že je tohle město jen taková přecpaná past na turisty, se nakonec nechal ukecat. A jsem si jistá, že nelitoval! 😀

O Benátkách už jsem toho napsala spoustu do různých časopisů, ale jednu věc pořád zanedbávám – nějaké ty recepty. A protože v Benátkách jsou naším nejoblíbenějším způsobem obživy cicchetti s vínem, dneska ten dluh hodlám napravit!

Cicchetti – to jsou prostě jednohubky, ale v benátském stylu. Prodávají se v malých barech a vinárničkách jako zákusek k vínu. Takže sedíte nad některým romantickým kanálem, sledujete západ slunce a k vínu přikusujete tyhle drobné chlebíčky.

Bývá jich spousta druhů, ale my si nejvíc oblíbili ty mořské. Kdo by se divil, když zároveň čicháte vůni slané vody a posloucháte šplouchání vlnek kolem vaporetti a gondol?

A teď k věci!

 

Sarde in saor

Sladkokyselé sardinky jsou typicky benátskou lahůdkou. Nejdřív byla tahle úprava čistě účelová – šlo o způsob, jak zvýšit trvanlivost čerstvě nalovených rybek. No ale ta dobrota, která z toho vznikla!! Chutnají skvěle jen tak na talíři s kouskem chleba nebo polenty, ale já mám vlastně asi nejradši jejich jednoduché podávání na kousku bílé ciabatty.

A protože myslíme na své zdraví a linii, ciabatta bude tenká – a sardinek naopak slušná nálož, že? 😀

Suroviny:

500 g malých sardinek (čerstvých, mražených, v nouzi konzervovaných)

4 lžíce slunečnicového oleje na opečení

3 lžíce extra panenského olivového oleje

500 g cibule

2 bobkové listy

1 dcl jablečného octa

sůl a pepř

3 lžíce rozinek

2 lžíce pinií (nebo mandlí)

Postup:

Sardinky opláchněte, osušte papírovou utěrkou a několik minut opékejte z obou stran na pánvi se slunečnicovým olejem. Pokud používáte konzervované sardinky, tuto fázi vynechte. V obou případech ze sardinek nakonec slijte olej a nechte je okapat, například ve velkém cedníku.

Mezitím si na olivovém oleji v jiné pánvi pomalu opékejte cibuli, nakrájenou na tenké kroužky. Hned na začátku k ní přidejte i bobkový list, jablečný ocet, sůl a pepř. Zakryjte poklicí, udržujte mírný plamen a občas promíchejte. Buďte opatrní – cibule by neměla zhnědnout, povolen je jen jemný zlatavý nádech. Měla by být průsvitná a hebká, bude to trvat tak 40 minut. Pět minut před koncem vmíchejte lehce k cibuli i rozinky a pinie (mandle). Ochutnejte. Připadá vám takto připravená cibule správně sladkokyselá? Můžete přidat trošku jablečného octa, rozinek, třtinového cukru… Je fajn také ochutnat po dni marinování, když se chutě prolnou. Tehdy poznáte nejlépe, jestli je potřeba chuť ještě doladit.

Připravte si skleněnou nebo kameninovou nádobu s poklicí (místo poklice poslouží i potravinová fólie). Do ní skládejte postupně vrstvy sardinek a ochucené cibule. Poslední vrstvu by měla tvořit cibule. Pokud vám na pánvi zbyla nějaká cibulová šťáva, zalijte s ní pokrm v nádobě. Dobře zakryjte, a nechte marinovat v chladu alespoň 24 hodin (ale mnohem lépe 2-4 dny). Hotové sarde in saor podávejte na plátcích pečiva, nebo třeba s polentou (můj recept na grilovanou polentu najdete zde)… podle chuti.

TIP: Sardinky jsou skoro jediní živočichové, jejichž kosti jíme, všimli jste si? Díky tomu jsou parádním zdrojem vápníku. To se hodí v každém věku, takže u nás doma jsme taková sardinková velmoc. 😀

 

Polpe al pomodoro

Ano, chobotnice s rajčaty, to je klasika kterou potkáte leckde v Itálii. Ale jen v Benátkách zjistíte, jak je takové chapadlo dobré na cicchettce! Osobně ji mám takhle mnohem radši, než v jiné klasice – salátu z chobotnice a brambor – která vás bude v Benátkách taky potkávat na každém rohu. S rajčaty mi chobotnice sedne. Čerstvou v Čechách asi hned tak nekoupíte – pracujme tedy s tím, co máme k dispozici. Třeba s konzervovanými malými chapadly, které snadno najdete i v našich supermarketech.

2 konzervy chapadel z chobotnice, okapaných

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

3 rajčata

sůl a pepř

3 lžíce rajčatového protlaku

1-2 lžičky třtinového cukru

1 lžíce balzamikového octa

lžička sušeného oregana

lžička sušené bazalky

dle chuti nasekané černé nebo zelené olivy

čerstvá bazalka nebo oregano na ozdobení

Na olivovém oleji si zlehka opečte pokrájenou cibulku a česnek (na plátky). Přidejte pokrájená chapadla a na kostky nakrájená rajčata. Osolte a opepřete. Nechte několik minut opékat za občasného promíchnutí. Pak přidejte protlak, cukr, balzamiko, oregano, bazalku, dle chuti olivy, promíchejte a nechte cca 20 minut mírně probublávat. Mezitím ochutnejte – výsledná chuť by měla být příjemně sladkokyselá a hustota taková, aby směs držela na kousku pečiva. Upravte chuť a strukturu tak, aby vám vyhovovala.

Tuto směs můžete podávat na plátcích ciabatty, bagety nebo autenticky na plátku grilované polenty (můj recept na polentu najdete zde).

 

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit