Podzim je moje nejoblíbenější roční období. Takže asi proto mám taky největší chuť vařit a péct! Když se mi před pár dny povedlo najít v krajině starou hrušeň, dostala jsem děsnou chuť na tenhle hruškový koláč. Miluju sbírání ovoce v přírodě, mám ho mnohem radši než to z obchodů – zvlášť od doby, kdy jsem před pár lety prošla novinářskou exkurzí u jednoho italského velkoproducenta jablek… 🙂
Hrušky, křehké těsto… to vypadá, že skoro nic dalšího není potřeba. Ale já si vzpomněla na frangipane – jednoduchý mandlový krém, který skvěle funguje právě s ovocnými koláči. Dodá jim další zajímavou příchuť. Už jsem ho zkoušela i s lískovými oříšky, když jsem zrovna doma neměla mandle – a doporučuju zkusit obě varianty!
Ke špaldové mouce píšu asi vždycky to samé – leckdo se bojí, jestli nebude koláč chutnat až moc „zdravě“, ale hladkou špaldovku nepoznáte (poznali byste celozrnnou), je jemňoučká, má jen mírně oříškovou chuť. Můžete samozřejmě použít i normální hladkou klasiku. Špaldová je malinko bohatší na různé minerály, ale ty můžete klidně získat i jinak!
A ano, teď by měly zaznít fanfáry, po roce jsem zase přidala recept! Asi už mě znáte, mnohem častěji něco přidávám na svou FB stránku, to je pro mě v běžné životní divočině taková rychlejší cesta… 🙂
Suroviny:
Těsto:
250 g hladké špaldové mouky
špetka soli
125 g moučkového cukru
100 g studeného másla
1 vajíčko + jeden bílek na závěrečné potření
vnitřek 1 vanilkového lusku
Frangipane (mandlová náplň):
50 g másla
50 g moučkového cukru
1 vajíčko
10 g hladké mouky
50 g strouhaných mandlí
Ovoce:
6 hrušek
1 lžíce koření do perníku
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce másla
Postup:
1) Nejdřív si připravte těsto. Mouku prosijte do mísy, přidejte sůl, cukr, pokrájené studené máslo, a rychle vypracujte něco jako drobenku. K ní pak přidejte vajíčko a semínka z vanilkového lusku. Zpracujte rychle dohladka, těsto pak dejte do sáčku a nechte hodinu odpočívat v chladu.
2) Pak si připravte frangipane: Smíchejte máslo s moučkovým cukrem, vmíchejte vajíčko, mouku a mandle. I tuto hmotu dejte do sáčku a uložte ji na dvě hodiny do chladna.
3) Po dvou hodinách rozpalte troubu na 180 C (horkovzdušnou na 160). Vyndejte těsto, vyválejte placku na velikost koláčové formy, opatrně ji přeneste do suché formy, nekolikrát propíchněte vidličkou a dejte cca na 15 minut péct. Poté potřete vaječným bílkem, a dejte zpátky ještě na cca 7 minut.
5) Upečené těsto vyndejte, nechte lehce vychladnout a mezitím si nakrájejte hrušky na plátky. Můžete je předtím oloupat, ale nám doma slupky nevadí a jsou zdravé. V kastrůlku si rozpusťte dvě lžíce másla s lžící citronové šťávy.
6) Těsto potřete vrstvou frangipanu a na ni vyskládejte plátky hrušek. Pokapejte je rozpuštěným máslem a posypejte perníkovým kořením. Pečte dozlatova, bude to trvat přibližně půlhodinu.
TIP: Vychladlý koláč můžete podávat se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny – ale klidně se bez toho obejde!