rychlovky sladká tečka

Galetka „babí léto“

1. 10. 2024

Tak tenhle koláč jsme si letos naprosto zamilovali. Co je na něm tak skvělého? Myslím že je to hlavně kombinace křehkého těsta (okraje jsou dokonale křupavé) a vláčného nakyslého podzimního ovoce. Není v něm moc cukru, a strašně málo bílé mouky… jinými slovy, troufám si říct že je dokonce i zdravý! Je v něm polovina celozrnné mouky, a kdo ochutnal běžné kynuté nebo lité koláče s celozrnnou moukou, ví že to nějak není ono (bývají takové škrabavé). U galetky to ale vůbec nevadí, asi díky křupavosti těsta. No prostě paráda. 🙂 Galetka „babí léto“ je samozřejmě snadno obměnitelná na galetky jiných ročních období, podle toho, jaké zrovna dozrává ovoce.

V září jsem ji pekla asi šestkrát a vyzkoušela všechny možné ovocné kombinace – nikdy nezklamala. Jednou jsem ji udělala méně zlatavou – zapovídala jsem se s návštěvou a vytáhla ji nesoustředěně o pár minut dřív, s frajerským gestem „to už bude v pohodě!“ – a tehdy okraj tolik nekřupal. Ale pořád byl dobrý! Tohle je tedy asi jediné, co se dá na galetce „babí léto“ zkazit…

P.S.: Pokud vám název připomíná slané francouzské palačinky galettes, jistě to není podobnost náhodná – galette je francouzky placka, a základem obojího je placka z těsta. Ale jsou to dvě různá jídla. Třeba tady na slané galettes taky jednou dojde…

Suroviny:

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička prášku do pečiva

100 g celozrnné špaldové mouky

100 g hladké mouky

špetka soli

3 lžíce třtinového cukru

2 lžíce jablečného octa

80 ml řepkového oleje

5 lžic vody

jablka, hrušky, švestky, fíky… zkrátka ovoce, které nám nabízí babí léto, v libovolné kombinaci

2 lžíce javorového sirupu na potření

Postup:

V míse si promíchejte všechny sypké složky. Potom k nim vmíchejte i ty tekuté a vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte chladit na půl hodiny.

Mezitím si připravte ovoce. Jablka a hrušky nakrájejte na měsíčky, fíky na plátky, švestky stačí na poloviny, pokud jsou to ty klasické menší české. Jablka můžete po krájení vkládat do studené vody s troškou citronu, aby nezhnědly.

Rozpalte si troubu na 190 stupňů. Připravte si pečicí papír, nasypte na něj trochu hladké mouky a poté rozválejte těsto na kolo o průměru kratší strany plechu. Ozdobně na něj vyskládejte ovoce. Nechte si volný jen cca 4 cm široký okraj, a ten potom přehněte přes ovoce.

Pečte do tmavého zlatova, bude to trvat asi 20 minut. Nelekejte se, že při vytažení z trouby je mezi ovocem vypečená šťáva – chladnutím se všechno zpevní. Teprve po vychlazení přendejte opatrně galetku na ozdobný talíř. Přeneste ji na něj i s pečicím papírem – a papír pak opatrně vytáhněte.

 

 

Mohlo by se vám líbit