Tak tenhle koláč jsme si letos naprosto zamilovali. Co je na něm tak skvělého? Myslím že je to hlavně kombinace křehkého těsta (okraje jsou dokonale křupavé) a vláčného nakyslého podzimního ovoce. Není v něm moc cukru, a strašně málo bílé mouky… jinými slovy, troufám si říct že je dokonce i zdravý! Je v něm polovina celozrnné mouky, a kdo ochutnal běžné kynuté nebo lité koláče s celozrnnou moukou, ví že to nějak není ono (bývají takové škrabavé). U galetky to ale vůbec nevadí, asi díky křupavosti těsta. No prostě paráda. 🙂 Galetka „babí léto“ je samozřejmě snadno obměnitelná na galetky jiných ročních období, podle toho, jaké zrovna dozrává ovoce.
V září jsem ji pekla asi šestkrát a vyzkoušela všechny možné ovocné kombinace – nikdy nezklamala. Jednou jsem ji udělala méně zlatavou – zapovídala jsem se s návštěvou a vytáhla ji nesoustředěně o pár minut dřív, s frajerským gestem „to už bude v pohodě!“ – a tehdy okraj tolik nekřupal. Ale pořád byl dobrý! Tohle je tedy asi jediné, co se dá na galetce „babí léto“ zkazit…
P.S.: Pokud vám název připomíná slané francouzské palačinky galettes, jistě to není podobnost náhodná – galette je francouzky placka, a základem obojího je placka z těsta. Ale jsou to dvě různá jídla. Třeba tady na slané galettes taky jednou dojde…
Suroviny:
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce jablečného octa
80 ml řepkového oleje
5 lžic vody
jablka, hrušky, švestky, fíky… zkrátka ovoce, které nám nabízí babí léto, v libovolné kombinaci
2 lžíce javorového sirupu na potření
Postup:
V míse si promíchejte všechny sypké složky. Potom k nim vmíchejte i ty tekuté a vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte chladit na půl hodiny.
Mezitím si připravte ovoce. Jablka a hrušky nakrájejte na měsíčky, fíky na plátky, švestky stačí na poloviny, pokud jsou to ty klasické menší české. Jablka můžete po krájení vkládat do studené vody s troškou citronu, aby nezhnědly.
Rozpalte si troubu na 190 stupňů. Připravte si pečicí papír, nasypte na něj trochu hladké mouky a poté rozválejte těsto na kolo o průměru kratší strany plechu. Ozdobně na něj vyskládejte ovoce. Nechte si volný jen cca 4 cm široký okraj, a ten potom přehněte přes ovoce.
Pečte do tmavého zlatova, bude to trvat asi 20 minut. Nelekejte se, že při vytažení z trouby je mezi ovocem vypečená šťáva – chladnutím se všechno zpevní. Teprve po vychlazení přendejte opatrně galetku na ozdobný talíř. Přeneste ji na něj i s pečicím papírem – a papír pak opatrně vytáhněte.