Recepty rychlovky

Pstruzi nadívaní bylinkami s pečenou zeleninou

27. 9. 2018

Jsou dny, kdy toužím po lehkosti. Pstruh s pečenou zeleninou je jako stvořený právě pro tuhle náladu, nemyslíte? Pstruh je ideální ryba – jak velikostí, tak jemností masíčka, které většině z nás voní. A jak se v posledních letech konečně zase v našich končinách rozmohly sádky, můžete si koupit klidně i pstruha, který se ještě před chvilkou proháněl v čerstvé vodě. Což je kouzelná představa.

Máslo, bylinky, citron, a máte hotovo. Nic komplikovaného. Jednoduchost rybám sluší.

Suroviny:

4 pstruzi, očištění a vykuchaní
sůl
2 citrony
cca 4 snítky tymiánu
dvě velké hrsti hladkolisté petržele
100 g změklého másla
1–2 stroužky česneku
100 ml suchého bílého vína
Na pečenou zeleninu:
1 malý lilek
1 menší žlutá cuketa
1 menší zelená cuketa
1–2 červené papriky
1 velká červená cibule
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
4 menší žampióny
4 malá rajčátka
velká hrst směsi bylin – tymián, rozmarýn, šalvěj
4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Začněte přílohou. Všechnu zeleninu omyjte, očistěte, případně oloupejte
a zbavte semen. Nakrájejte ji na úhledné kusy – plátky, špalíčky či klínky
velikosti většího sousta a vsypte do zapékací nádoby (nebo na plech
s pečicím papírem). Posypte ji bylinkami, zalijte olejem, opepřete
a promíchejte. Pečte při 190 °C asi 30 minut.

Pstruhy opláchněte a osušte vně i zevnitř. Na bocích pstruhů udělejte
nožem několik mělkých zářezů a poté ryby ze všech stran osolte.

Šťávu z jednoho citronu smíchejte s nasekaným tymiánem, petrželkou,
většinou másla a prolisovaným česnekem. Bylinkovou směsí naplňte
břicha ryb a vetřete ji i zvenčí do zářezů.

Do pekáčku dejte zbylé máslo a nechte ho rozpustit (v troubě
u zeleniny). Do horkého másla položte pstruhy a okolo nich rozložte
klínky či plátky z druhého citronu. Dejte ryby péct k dopékající se
zelenině. Po 10 minutách přilijte víno, pstruhy přelijte šťávou a pečte
dalších asi 10 minut, dokud nejsou upečení a zelenina měkká. Zeleninu
osolte a podávejte ke pstruhům.

TIP:

Bylinky klidně obměňujte a přidejte k rybám i celé snítky. Vhodná kombinace je
např. kopr a petrželka, nebo estragon, kerblík a petržel, ale klidně i jarní cibulka s natí
a mladý česnek.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit