rychlovky snídaně

Slaný koláč se sardinkami a čekankou

16. 10. 2018

Tento luxusní slaný koláč bohužel není mým vynálezem – kdysi jsem ho ochutnala v malé pekárně v Itálii. Prodávali ho jako běžné pečivo, tedy vychladlý a nakrájený na porce. Byl výborný i studený, ale doma nikdy na nic nečekáme a sníme ho hned po vytažení z trouby.

Říkám si, že když zbude, budeme mít zítra skvělou svačinku nebo snídani, ale zatím nikdy nezbylo… Mám štěstí, že nahořklou chuť čekanky mají rády i mé děti, ale chápu, že leckomu připadá neobvyklá. Pro ně můžete v části koláče vyměnit čekanku třeba za jemnější pórek. Jinak musím říct, že kombinace hořkosti čekanky s výraznou chutí sardinek je úžasná. Nejsem velkou ctitelkou slaných koláčů, bez quiche se klidně obejdu, protože mi většinou připadají suché a nevýrazné. Ale tady hrajeme vyšší ligu!

Postup:

250 g hladké mouky (a trochu na podsypání)
120 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
2 lžíce vody
Na náplň:
100 g sardinek
2 menší čekankové puky
hrst baby špenátu
150 g fety
3 vejce
100 ml smetany
1 lžíce hořčice
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
lístky špenátu nebo tymiánu

Postup:
Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem, a když vznikne drobenka, pusťte se do toho rukama. Těsto zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

Sardinky očistěte, odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky, odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na zhruba 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu.

Troubu si rozpalte na 160 °C (horkovzduch). Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a okraj upravte.

Fetu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1 cm. Těsto poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátem. Navrch paprskovitě rozložte sardinky.

Ve velkém hrnku smíchejte vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vzniklou směsí pokud možno rovnoměrně přelijte koláč a lžící ji upravte, aby byla hezky rozprostřená.

Koláč pečte dozlatova, bude to trvat asi 45 minut. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a pak ho krájejte na řezy. Můžete ozdobit lístky špenátu nebo tymiánu.

TIP: Můžete zkusit i další variace. Místo sardinek se hodí i ančovičky, jen pozor, jsou slanější, takže to nepřežeňte. V původním italském koláči nebyla feta, ale pecorino. Já osobně ho mám moc ráda (i když opět pozor na velkou slanost u některých druhů pecorina – například u obvyklého romano – radši sýr předem ochutnejte). Moje děti ovšem chtějí jemnější variantu s fetou, a co bych pro ně neudělala, že? Zvlášť když mi taky chutná… to se pak člověk obětuje snadno!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit