na neděli snídaně

Domácí paštika s želé z červeného vína

22. 2. 2019

Také cítíte v kostech, že na konci února vám zásadně chybí pořádná domácí paštika? O víkendu se prý ještě na chvili ozve zima, tak než vypukne čas celodenních výletů do přírody, můžeme si bez výčitek užít pár hodin doma v kuchyni, pustit si muziku a užít si všechny ty vůně.

Příprava domácí paštiky může vypadat pracně, ale většinu práce za vás stejně odvedou stroje. Pokud máte rádi hotovou paštiku vyklopenou z formy, tak si před nalitím paštikové hmoty formu vypláchněte vodou, vyložte fólií a pak klidně ještě obložte plátky slaniny. Vyklopíte pak krásnou paštiku se slaninovou kůrkou – želé v tom případě samozřejmě vynechte.

Pokud ovšem budete paštiku podávat ve formě nebo skleničkách, želé udělá skvělou službu – má výbornou barvu i chuť (trochu jako svařené víno), která paštiku oživí a udělá z ní velmi luxusní záležitost. A mimochodem, taková paštika se parádně snoubí s domácími houstičkami, co myslíte?

Suroviny:

500 g vepřového bůčku, na menší kostky
500 g kachních jater, pokrájených
50 g špeku, nakrájeného nadrobno
1 velká cibule
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžíce lístků tymiánu + na ozdobu
1 lžíce lístků rozmarýnu + na ozdobu
2 bobkové listy + na ozdobu
1 drcený hřebíček
100 ml dezertního vína, např. portského
hrst nesolených pistácií
2 vejce + 2 žloutky
50-100 ml šlehačky – podle tučnosti masa

Na želé:
5 plátků želatiny
500 ml červeného vína
1-2 lžíce krupicového cukru
1 malé jablko na kolečka
1 plátek citronu bez bílé kůry
kousek skořice
4 hřebíčky
1 hvězdička badyánu
100 ml dezertního vína (např. portské)
špetka soli

Na ozdobu:
barevný pepř, bobkový list a snítka rozmarýnu a tymiánu

Postup:

Maso nakrájejte na menší kostky, játra odblaňte a překrájejte. Špek, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrole opečte špek a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte maso, koření, bylinky a orestujte. Opečte krátce i játra a zalijte vše dezertním vínem. Chvíli poduste, ale jen tak aby játra zůstala uvnitř růžová (vyzkoušejte to snadno – jedno vyndejte a rozkrojte). Nechte zchladnout, vyhoďte bobkové listy a vše i se šťávou rozmixujte najemno.

Do směsi vmíchejte prošlehaná vejce se žloutky, smetanu (množství závisí na tučnosti bůčku) a nasekané pistácie.

Formu naplňte směsí a párkrát s ní klepněte o stůl, aby unikl vzduch. Pak formu postavte do pekáče. Okolo nalijte horkou vodu asi do 2/3 výšky formy a dejte na 60-90 minut do trouby. Teplotu udržujte pod 100°C, ideálně na 90°C, z paštiky se díky tomu nebude oddělovat tekutina. Po upečení nechte vychladnout a pak uložte do chladničky.

Želatinu namočte na 10 minut do trochy studené vody. Svařte červené a dezertní víno s cukrem, plátky jablka, citronem a kořením na polovinu a přeceďte ho. Chuť dolaďte špetkou soli. Ze želatiny vyždímejte vodu a rozmíchejte ji v teplém (ne vařícím) víně. Vychlazenou paštiku ozdobte kořením a bylinkami, zalijte vlahou želatinou a dejte ztuhnout do chladničky.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit