Recepty sladká tečka snídaně

Matcha sušenky

4. 6. 2020

Občas mám legraci ze všech těch „superpotravin“ , co se objevily v posledních 20 letech, stojí děsných peněz a jsou plné vitamínů a minerálů a enzymů (stejně jako jablka, zelí, kopřivy a vajíčka, že…). To ale neznamená, že mám potřebu proti nim protestovat bojkotem. Když mě baví, tak jako zelený čajový prášek matcha, umím si je užít stejně dobře, jako vajíčko na hniličku!

Matcha má pro mě zvláštní kouzlo. Vůbec mi nechutná v hrnku, „matcha latté“ mi připadá jako výluh z žabince, a to i když stojí na hipsterském food festivalu 129 Kč. 😀 Zato už jsem jedla spoustu parádních matcha zmrzlin, dortíků a sušenek, a právě u jemných dezertů mám pocit, že se nejlíp ukáže ta čistá, osvěžující chuť práškového zeleného čaje.

A tak vám nabízím recept na bleskové matcha sušenky, které u nás doma zavedla moje dcera Sára. Když je uděláte z bílé mouky, budou světlejší a zelenější. Pokud chcete být zdraví a nevadí vám trošku béžovější barva, vsaďte na celozrnnou, chuťově jsou výborné jedny i druhé.

A nebo tu můžete dát půl napůl, jako my na obrázku výše. Tomu říkám „čajové pečivo“ v tom pravém slova smyslu!

Suroviny:

125 g špaldové mouky, buď bílé, nebo celozrnné, nebo mix

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

100 g třtinového cukru

1/2 vanilkového lusku

špetka soli

2 lžíce matcha čaje

3 lžíce kokosového oleje

cca 2 lžíce mléka (klidně i rostlinného)

Postup:

Nejdřív si v míse promíchejte všechny sypké části. Potom přidejte kokosový olej a mléko a vypracujte těsto. Pokud by vám připadalo drobivé, můžete přidat ještě trošku mléka.

Troubu rozpalte na 175°C. Z těsta tvarujte placičky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit