rychlovky

Propečené brambory se slaninou

15. 3. 2019

Docela nedávno jsem na tomto místě rozjímala nad blahodárným vlivem vaření na lidský život – když umíte ze základních surovin „spíchnout” jednoduché jídlo, je to zásadní výhoda i v horších životních obdobích. Dneska přicházím s typickým příkladem! Propečené brambory nestojí skoro nic, zařídí vám nádhernou vůni linoucí se celým domem – a útěšnou, sytou chuť, která vás posílí když to potřebujete.

Název „propečené“ jsem zvolila nejen proto, aby se nepletly s běžnými pečenými bramborami. Tyto brambory jsou totiž opravdu propečené skrz naskrz – a to díky zářezům, které snadno vytvoříte za pomoci dvou vařeček a ostrého nože. Křupavé kůrky tak vzniknou i uvnitř brambor a jejich chuť ještě umocní zapečené plátky slaniny.

Pokud budete chtít těmito bramborami doplnit třeba pstruha po mlynářsku, bránit vám v tom nebudu. Ale podle mě vám k dobré předjarní večeři bohatě postačí, když tyto božské brambory doplníte svěžím protipólem čerstvých ředkviček.

Suroviny:

8–12 větších brambor s hezkou slupkou, varný typ B
3–4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě drcený pepř
mletá sladká paprika
cca 4 velké plátky slaniny
případně 50 g sýra na posypání a zapečení (podle vaší chuti)

Postup:

Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo ideálně čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vám vždy zastaví tam, kde jsou hůlky – spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.
Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se vám uvolnily jednotlivé zářezy – jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou paprikou.
Slaninu si nakrájejte na malé plátečky o velikosti tak 3×2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby na 200 °C asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor. Pokud chcete použít i sýr, nasypejte ho na brambory až asi 15 minut před koncem. Podávejte s něčím osvěžujícím – třeba ředkvičkami, okurkami nebo salátem.

TIP: Můžete si samozřejmě vyhrát s kořením. Bramborám sluší třeba i chilli a pak spousta bylinek – rozmarýn, tymián, oregano, saturejka – podle vaší chuti.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit