na neděli

Králík v ciderové cibuládě (se šťouchanými bramborami a jablky)

12. 4. 2019

I když jsme celý půst jedli jen suchý chléb a pili mokrou vodu, přichází Květná neděle, a to je jistě příležitost si trošku vyrazit z kopýtka. Králík v ušlechtilé úpravě bude tím pravým, co myslíte?

Řada receptů na králíka pochází ze Středomoří a toto je jeden z mých favoritů (dalším je třeba králík agrodolce). Využívá sladkokyselou kombinaci jablek a cibule, ale obě běžné a levné ingredience používá v poněkud zušlechtěné formě – zatímco z cibule připravujete zlatavou cibuládu, podléváte ji jablečným ciderem. Netypická příloha s kombinací brambor a jablek celé jídlo doladí k dokonalé harmonii.

Pokud vám zbyla ještě nějaká jablíčka z podzimních výprav na ovoce, už jsou asi docela svraštělá, a tohle bude jejich chvíle!

Suroviny:

4 králičí stehna (nebo rozporcovaný králík)
100 g slaniny v celku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce sádla
4 hodně velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce kremžské hořčice
500 ml suchého cideru
šťáva z půlky citronu
čerstvý tymián na ozdobu
Na šťouchané brambory:
1 kg oloupaných brambor
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla
1 jablko
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky

Postup:

Králičí stehna prošpikujte (viz Tip) proužky z poloviny slaniny, osolte je a opepřete. Zbývající slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu si rozpalte na 180 °C (horkovzduch).
V kastrolu vhodném do trouby opečte na sádle slaninu a nakrájenou cibuli dorůžova, vložte stehna a na sporáku opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Přidejte plátky česneku, tymián, papriku, sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě asi 2 minuty restujte a míchejte.
Vlijte cider, přiveďte k varu, zakryjte a přesuňte do trouby. Pečte asi 1,5 hodiny, občas přelijte stehna šťávou, a je-li třeba, podlijte mírně ciderem či vodou. Když je maso měkké, přilijte citronovou šťávu a pečte 10–15 minut bez poklice, aby maso získalo barvu. Ochutnejte, případně přisolte, přislaďte, přidejte trochu cideru, výsledná chuť má být sladkokyselá.

Příloha:

Půl hodiny před koncem pečení masa uvařte v osolené vodě překrájené brambory doměkka. V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte plátky oloupaných jablek a česneku, osolte, opepřete a opékejte na mírnějším ohni do změknutí. Trvá to jen pár minut. Uvařené brambory slijte, vyklopte k nim obsah pánve, přidejte zbylé máslo a vše rozšťouchejte nebo jen promíchejte a lehce pomačkejte. Vmíchejte hrubě nasekané lístky petrželky a podávejte.

TIP: Pokud jste nikdy nic nešpikovali, nebojte se nic, každý to jednou dělá poprvé. Do míst, kde je silnější vrstva masa, jednoduše zapíchněte tenký nožík, trochu s ním zatočte, pak ho vyndejte a tunýlek třeba ještě zvětšete prstem. Pak do něj vložte tenký proužek slaniny (když si ji dáte předem na chvíli do mrazáku, nebude se vám kroutit). A to je celé. Špikování dodává úžasnou šťavnatost méně tučným masům.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit