na neděli z ciziny

Kleftiko

3. 5. 2019

S kleftikem jsem se poprvé setkala v románu Mandolína kapitána Corelliho (kniha je pro mě mnohem silnější než stejnojmenný film), tam ho totiž často pekla hlavní hrdinka. Román je tak sugestivní, že jsem se do kleftika platonicky zamilovala, a když jsem se pak poprvé dostala do Řecka, hned jsem ho musela ochutnat.

Bylo skvělé. Při snaze si ho připravit i doma jsem narazila na problém, že existuje hromada receptů, ale každý je jiný. Je těžké se mezi nimi rozhodnout, protože atmosféru řeckého městečka ozpáleného sluncem vám spolehlivě evokují všechny. Nakonec jsem si vybrala – často se do kleftika přidává mrkev nebo rajčata, ale já mám ráda následující prostou verzi.

Kleftiko má svůj půvab po celý rok. Nabízím vám ho teď na jaře, protože je docela snadné sehnat jehněčí. V létě vás přenese do Řecka, aniž byste museli zaplatit halíř za letenku. A na podzim a v zimě se kleftiko mění v útěšné jídlo, které vás zahřeje už jen tím, jak voní z trouby…

 

Suroviny:

4 steaky z jehněčí kýty
2 lžíce lístků čerstvého oregana a trocha na ozdobu
šťáva z jednoho citronu
5 lžic olivového oleje
100 ml bílého vína
sůl a čerstvě mletý pepř
4 velké brambory
4 stroužky česneku
2 cibule
100 g pecorina nebo fety
4 bobkové listy

 

Postup:

Plátky masa dejte do ploché misky. Oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smíchejte v šálku, osolte a opepřete. Touto směsí přelijte plátky masa v misce, obalte je v marinádě z obou stran a misku zakryjte fólií. Nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru. U každého papíru zvedněte cípy, stáhněte je k sobě, svažte je nahoře jako měšec a ty vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C.

Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit