pitný režim výlety

Poncha. Tu zkrátka potřebujete!

11. 10. 2019

V létě nás trochu mrzelo, že jsme měli na svatební cestu jen čtyři dny (mezi dvěma pracovními povinnostmi, jsme už prostě takoví) 😀 A tak když se nám na začátku října zázrakem objevil týden volna, nesmlouvavě jsme vyrazili podruhé. Tentokrát na Madeiru. Ostrov věčného jara – a koktejlu zvaného poncha.

A protože i na dovolené samozřejmě pracujeme, přivezla jsem vám na ni recept. Myslím že ho nutně potřebujete do sychravých podzimních dnů! O ponche jsme na Madeiře slyšeli poprvé, ale stane se jistě naším celoživotním průvodcem. Zatímco v létě vykouzlí tu pravou letní atmosféru, v zimě nás zásobí čerstvými vitamíny! (a kaloriemi, ale ty v zimě potřebujeme také, že?). 😀

Tradiční poncha se dělá z citronu (někdy s přídavkem pomeranče). Na ostrově ale najdete spoustu dalších variant. My si nejvíc oblíbili mandarinkovou, která je oproti té tradiční chuťově zajímavější.

Když nemáte pravý madeirský rum, nahraďte ho klidně jiným kvalitním bílým třtinovým rumem. Vyzkoušeno, rozdíl nepoznáte (nebo alespoň my nepoznali). Poměr surovin v receptu níže je orientační – záleží na tom, jak sladké/kyselé budete mít ovoce. Výsledná chuť by měla být silná, výrazná, sladkokyselá.

Rumu je v koktejlu velký panák, ale myslím že jako podzimní energy drink stejně poncha obstojí. Od doby, kdy mi jedna moravská řeholní sestra vysvětlila, že nejlepší lék na všechno je grog ze slivovice s medem s citronem, tuším že léčit můžou i další, podobné varianty! 🙂

 

Suroviny na mandarinkovou verzi:

(na 2 drinky)

1 dcl mandarinkové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané)

1 dcl bílého rumu

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce medu nebo třtinového cukru

2 kostky ledu

Postup:

Šťávu z mandarinek a citronu důkladně vymačkejte do misky a pak přes cedník přelijte do šejkru (nebo do zavařovací sklenice s víčkem, což je moje oblíbená domácká varianta šejkru). Můžete si také zaletět na Madeiru pro jejich speciální šlehátko, podobné dávné „kvrdlačce“, kterou používala moje babička!

Přidejte rum, med nebo cukr a led. Důkladně protřepejte, až se cukr a led rozpustí a poncha získá světlejší „našlehaný vzhled“ (ale dvě minuty vám na to stačí v pohodě).

Nalijte do menších skleniček a podávejte hned, dokud je poncha studená.

TIP: Tu nejtradičnější verzi ponchi najdete třeba tady. A pokud budete chtít k ponche něco přikousnout, myslím že tahle sladká lahůdka by k ní mohla výborně ladit!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit