po babičce sladká tečka

Opilý Izidor

20. 12. 2019

Kdysi mi sousedka Míša, výborná kuchařka, donesla talířek s cukrovím. A já se naprosto zamilovala do miniaturního dortíčku, který jsem jedla poprvé v životě. Jmenoval se Opilý Izidor (i ten svérázný název jsem slyšela poprvé v životě). Okamžitě jsem žebrala o recept, a byl mi zapůjčen Míšin rukou psaný sešit receptů, který byl pokladem sám o sobě.

Jenže recept na Izidora mě lehce vyděsil. Čtyři různé vrstvy, furt nějaké čekání až tohle vychladne, támhleto ztuhne… Přesně to, co před Vánoci nechcete, protože máte jiných úkolů až až.

Naštěstí to jde docela rychle. Ve skutečnosti máte vyhráno, už když je těsto v troubě. Ostatní tři vrstvy jsou hotové za pár minut. Pokud máte uskladněné ořechy ze zahrady ve skořápkách, připočítejte ještě hodinku na louskání při nějakém pěkném filmu, u nás letos Nebožtíci přejí lásce… 😀

A pak to finále! Znáte to: když poprvé držíte v náruči své dítě (vlastně Izidora), všechny trable jsou zapomenuty, a ve vaší duši se rozhostí sváteční štěstí!

 

Suroviny:

150 g změklého másla

150 g cukru krupice

4 vejce (žloutky a bílky oddělené)

1 lžíce kakaa

120 g mletých vlašských ořechů

70 g hrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

Na ořechovou náplň: 

200 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce vanilkového cukru

100 g moučkového cukru

200 ml rumu

Na žloutkovou náplň: 

4 žloutky

1 lžíce kakaa

100 g cukru moučka

200 g změklého másla

Na polevu: 

200 g hořké čokolády (cca 50 % kakaa)

8-10 lžic smetany ke šlehání

 

Postup:

Troubu si rozehřejte na 160 °C. Máslo s cukrem a žloutky utřete do světlé pěny, nejlépe to půjde elektrickým šlehačem. Přidejte lžíci kakaa, mleté ořechy a také mouku, kterou jste si předtím promíchali v jiné nádobě s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto, rozetřete do stran a pečte zhruba 15 minut, než zpevní. Nechte vychladnout.

Mezitím smíchejte všechny suroviny na ořechovou náplň, nechte ji chvíli odstát a pak jí potřete vychladlou placku.

Pak si připravte žloutkovou náplň. Žloutky, kakao a cukr dejte do skleněné mísy. Tu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny vody, a nad párou (tomu se říká ve vodní lázni) metličkou vyšlehejte, až vznikne lesklá hladká směs. Potom ji odstavte, a zatímco chladne, vmíchejte do ní metličkou máslo.

Žloutkový krém natřete na ořechový krém (je mnohem hutnější, takže se krémy spolu nesmíchají) a plát dejte na 24 hodin do chladničky. Vše se propojí a zpevní.

Druhý den si opět ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a touto směsí celý moučník polijte. Dejte znovu vychladit, až čokoládová poleva částečně ztuhne, což trvá tak hodinku dvě. Poté dezert rozkrájejte nahřátým nožem na malé čtverečky. Uchovávejte v chladničce. Rozležení v chladnu Izidorovi svědčí.

TIP: Krájení Opilého Izidora vám usnadní tento trik: Do hrnku nalijte vroucí vodu z konvice. Vedle si připravte papírovou utěrku. Po každém tahu nože napříč Izidorem nůž ponořte do hrnku, nechte 10 vteřin ohřát, osušte utěrkou a pokračujte. Pokud byste ale Izidora krájeli až po několika dnech, počítejte s tím, že to bude riskantnější, čokoládová poleva se postupně stále více zpevňuje.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit