na neděli po babičce

Klasický nadívaný bůček

17. 1. 2020

Kdy, když ne teď? Ano, kdy jindy než v půlce ledna si můžeme dopřát lahůdku, která by asi neprošla přísnými nároky dietních poradců, ale naše srdéčko se na ni vesele směje? Nadívaný bůček je zkrátka jídlo na leden, kdy je do plavek ještě daleko, potřebujeme se zahřát před (možná) přicházejícími mrazy, a úzkostnou zimní duši nechat ukolíbat do blažené nevědomosti… 😀

Recept, který vám nabízím, je úplná klasika. Můžete se od ní odpíchnout a především s nádivkou si vyhrát, na první pohled vás jistě napadne kousek uzeného nebo hrst mandlí, kaštanů, ořechů, rozličné druhy bylinek, ale věřte mi že překvapivě nic z toho není potřeba – základní verze má jemnou chuť, která se dokonale propojí s pečeným bůčkem a v jednoduchosti je síla!

Někdo má rád nadívaný bůček se špenátem a bramborovým knedlíkem, někdo se zelím a houskovým, ale pro mě jsou ideální přílohou brambory s pažitkou. Asi pro tu svěžest a jednoduchost. Housky už máte ostatně uvnitř bůčku. Můžete ale také využít aromatickou pečenou zeleninu z tohoto receptu.

Nemyslím si, že bychom měli v zimě rezignovat na zdraví. Naopak, potřebujeme ho nejvíc, vemte si jen ty televizní reklamy plné zubatých animovaných bacilů s chlupatými pracičkami, co na nás útočí ze všech stran! Tak dejme tělu trochu kvalitního masa, tuku, vitamínů, zapijme to všechno dobrým pivem a užívejme si dobu, kdy je česká kuchyně tou nejlepší verzí comfort food, neboli jídla přinášejícího blaženost.

Suroviny:

1,5 kg vepřového bůčku s kůží a bez kosti
sůl
1 lžíce celého kmínu
Na nádivku:
4–5 tvrdších housek
asi 200 ml mléka
2–3 vejce (podle velikosti), zvlášť žloutky a bílky
větší špetka mletého muškátového květu
1 lžíce másla
hrst nasekané petržele a libečku

Postup:

Předehřejte troubu na 150–160 °C. Maso otřete vlhkou utěrkou a z kratší strany do něj v polovině výšky prořízněte kapsu. Dejte pozor, abyste neprořízli okraje a zároveň byl otvor co největší. Kapsu roztáhněte rukou, maso osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

Housky nakrájejte na kostičky a v míse zvlhčete podle potřeby mlékem. Žloutky našlehejte s trochou soli, muškátovým květem a změklým máslem a přidejte k houskám. Vmíchejte nasekanou petrželku i libeček a zapracujte ušlehaný sníh z bílků. Nádivka musí být vlhká a vláčná.

Maso naplňte nádivkou a otvor spíchněte kovovou jehlou nebo zašijte režnou nití. Bůček položte do pekáče kůží dolů, posypte polovinou kmínu a podlijte trochou vody, aby kůže ležela ve vodě. Přiklopte druhým pekáčem či zakryjte alobalem a pečte asi půl hodiny, nebo dokud se kůže nenapaří a nezměkne. Pak maso otočte a kůži nařízněte jako mřížku na čtverečky. Posypte zbylým kmínem a pečte další zhruba 2 hodiny. Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, sejměte poklici, maso přelijte šťávou a dopečte dozlatova a dokřupava. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Krájejte na plátky a podávejte podlité trochou šťávy a s pažitkovými bramborami.

TIP: Kůži můžete naříznout šikmo, vypadá to hezky, ale praktičtější jsou rovné řezy, které můžete využít při krájení masa. Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa nebo jí chcete víc, přidejte ji asi půl hodiny před dopečením masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte. Tak je daleko lepší, než když ji pečete samostatně. Vsákne do sebe vypečenou šťávu a tuk z masa, což jí dodá neodolatelnou chuť.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit