rychlovky

Plněné žampiony, lehké a šťavnaté!

27. 3. 2020

Máte celou rodinku doma, snažíte se vařit k obědu poctivá jídla a už máte všichni dost omáček, rýže a těstovin? Tak to vám možná přijde vhod tahle rychlá a svěží maličkost. Žampiony, a houby obecně, jsou zdravé, a to je důležitá informace pro každého, kdo ještě donedávna na tenhle aspekt jídla bohémsky kašlal. Joo, doba se mění, všichni chceme mít skvělou imunitu, tak si o posilující síle žampiónů něco přečtěte, ať vás to motivuje – třeba tady.

Pečené žampiony patří mezi jídla, u kterých efekt mnohonásobně převyšuje námahu. Pro začátek vám stačí jen koupit dostatečně velké žampiony, aby byly při pečení stabilní a aby mělo vůbec smysl je plnit. Pak už stačí jen vymyslet tu správnou náplň, a tady se nebojte použít fantazii – žampionům totiž sluší spousta různých chutí. Záměrně jsem jako inspiraci vybrala dvě náplně, které jsou jakoby z jiných světů – sýrová klasika s brusinkami a ořechy, a jako kontrast lehce orientální náplň s kuskusem, kořením, švestkami a mandlemi. Jistě sami přijdete i na další zajímavé kombinace.

A určitě nezapomeňte doplnit salátem. Co když do něj zakomponujete i nějaké divoké bylinky? Já už je tak dva týdny docela využívám (díky, milá přírodo!).

 

Suroviny:

12 velkých žampionů, ideálně portobello
50 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Na náplň se sýrem:
150 g sýru typu camembert
6 lžiček brusinkové zavařeniny
50 g jader vlašských ořechů
Na náplň s kuskusem:
50 g kuskusu
1 stroužek česneku
špetka mleté skořice
špetka mletého římského kmínu
1 lžíce olivového oleje
5 sušených švestek
15 mandlí
30 g nastrouhaného pecorina
K podávání:
rukola, případně další zelené lístky či jedlé květy
pár kapek olivového oleje
pár kapek balzamikového krému

Postup:

Žampionům odřízněte nožičky a odložte si je, použijete je do náplní. Hlavičky žampionů (průměr asi 10 cm) očistěte a vnitřky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Kuskus zalijte 1–1,5násobkem horké vody (podle návodu na obalu) a nechte ho nabobtnat.

Mezitím si naplňte polovinu žampionů camembertovou náplní: Sýr nakrájejte na kostičky. Na spodek poloviny žampionů dejte pár kostiček sýra, polovinu nožiček pokrájených na kolečka, po lžičce brusinkové zavařeniny, osolte a opepřete a završte opět sýrem. Posypte nahrubo pokrájenými vlašskými ořechy a znovu opepřete.

Troubu si rozpalte na 220 °C. Kuskus načechrejte vidličkou a vmíchejte do něj sůl, pepř, prolisovaný česnek, koření, druhou polovinu pokrájených nožiček žampionů, lžíci olivového oleje, pokrájené sušené švestky a mandle. Ochutnejte, kuskus má být výrazný, chutný a kořeněný. Teprve až bude mít vyladěnou chuť, naplňte jím druhou polovinu žampionů a posypte je pecorinem.

Žampiony rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě dozlatova – asi 15–20 minut. Podávejte je s rukolou a salátovými lístky a klidně i s jedlými květinami – tyto žampiony by na talíři měly vypadat, jako že právě vyrostly na zelené louce. Před podáváním salát pokapejte olivovým olejem a balzamikovým krémem.

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit