na neděli po babičce

Jehněčí na česneku a rozmarýnu + pečené brambory

10. 4. 2020

Můj muž Honza včera slyšel mluvit pana faráře Czendlika o tom, jak si máme o Velikonocích užít to nejlepší jídlo, protože jsme se omezovali celých 40 dní… No, vzpomněla jsem si na svá postní předsevzetí a propukla v hořký smích. Karanténa u mě silné vůli fakt nepomáhá a myslím že bez sklenky prosecca a kusu čokolády bych celou tu podivnost snášela o něco hůř. 😀 Takže si to velikonoční jehněčí nezasloužím, co? Ale víte co, prostě to neříkejte panu Czendlikovi, jo? Protože zdraví a sílu teď potřebujeme všichni, tak na sebe nebudu krutá!

Bohužel žijeme v zeměpisném pásmu, kde je jehněčí považováno za vzácné a drahé maso. Přitom já bych ho klidně jedla každý den, jeho jemnou, a přitom výraznou chuť miluju. Volím tedy kompromis a ráda ho podávám při slavnostních příležitostech. Velikonoce jsou ideální, a po jehněčím jako sladkou tečku můžete servírovat jidášky, ostatně koukněte jak se povedly podle mého receptu v dobročinné kavárně Modrý domeček.

Výborně se k němu hodí česnekové pečené brambory, recept najdete níže. Ty peču v troubě spolu s jehněčím, což naprosto vyhovuje mému cítění šetrné hospodyňky…

Jehněčí

1/2 většího citronu (nejlépe bio)
3 stroužky česneku
5 snítek rozmarýnu
300 ml suchého bílého vína
5 lžic olivového oleje
600–800 g jehněčí plece bez kosti
sůl a čerstvě mletý pepř
2 menší cibule
2 rajčata

Z citronu vymačkejte šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojte asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část. Kůru nakrájejte na velmi tenké nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekejte. To všechno promíchejte v míse s citronovou šťávou, vínem a 3 lžícemi olivového oleje a do této marinády vložte maso. Přelijte ho marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujte, nebo maso po čase otočte) a dejte na 24 hodin do chladničky.

Druhý den maso vyndejte, nechte z něj okapat marinádu, osolte ho a opepřete. Položte ho do pekáčku a potřete zbytkem olivového oleje. Přikryjte poklicí nebo alobalem, dejte do dolní části studené trouby, troubu zapněte a nechte dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečte 20 minut.

Potom přidejte cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády a opět zakryjte. Snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečte dozlatova již odkryté.

 

Pečené brambory

800 g brambor
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl
8 stroužků česneku ve slupce

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky nebo měsíčky, dejte do misky, přilejte k nim olivový olej, přisypte koření a sůl. Pak přidejte celé stroužky česneku, zbavené jen horní slupky a kořínku. Takto pečený česnek krásně zesládne a nespálí se. Všechno promíchejte, aby se brambory obalily směsí a kořením.

Do pekáčku dejte na dno papír na pečení. Na něj nasypte brambory s česnekem a pečte je v troubě asi hodinu při 160 °C. Prvních třicet minut je mějte zakryté alobalem nebo poklicí, na druhou polovinu je pak odkryjte. Ve výsledku by měly být pěkně zlatavé.

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit