Recepty rychlovky saláty

Salát z pečených cherry rajčátek

28. 5. 2020

Tento luxusní salát v sobě má hodně z tradičního caprese, ale přidává mu několik bonusů. Tím hlavním je fakt, že využívá malá rajčátka upečená předem. Pečou se celá, takže všechna šťáva zůstane uvnitř. Pečení jim přidá na sladkosti, zvýrazní jejich chuť a zesílí vůni.

Před pečením můžete rajčátka propíchnout špičkou ostrého nože, aby měla kudy unikat pára a slupka nepraskla. Ale podle mé zkušenosti je to celkem zbytečné, protože při takhle krátké úpravě vám sice slupka na rajčátku většinou praskne, ale rajče přesto udrží tvar i šťavnatost. Doba pečení je příliš krátká na to, aby rajče ztratilo fazónu. Takže nebojte.

Salát zbytečně nemíchejte, klidně na sebe ingredience jen naskládejte, abyste nepoškodili rajčata, zbytečně by z nich vytekla šťáva, kterou chcete uvnitř. Tento salát nám naprosto vyhovuje samotný, ale je skvělý i jako příloha k minutkovému masu. Parádně doplní i rybu. Je to na vás!

Suroviny:

400–600 g cherry rajčátek
4 lžíce olivového oleje
1–2 stroužky česneku
2 lžíce piniových semínek (případně dýňových)
sůl
hrst čerstvé bazalky
velká hrst rukoly
200 g mozzarelly
balzamikový krém k podávání

Postup:

Rajčata opláchněte, osušte, vložte je do zapékací nádoby a zakapejte trochou oleje. Dejte je do trouby rozpálené na 220 °C. Pečte asi 15 minut, dokud rajčata nezačnou praskat a měknout, asi v polovině pečení přidejte plátky česneku. Pozor abyste česnek nespálili, stačí, když změkne.

Semínka opražte nasucho na pánvi, trvá to jen pár minut. Pánví občas zatřeste, aby se semínka promíchala. Hlavně nikam neodcházejte, aby se nespálila.

Upečená rajčátka vyndejte z trouby, a zatímco budou mírně chladnout, dejte do salátové mísy zbylý olej a vmíchejte do něj sůl a opražená piniová semínka. Pak přidejte mírně prochladlá rajčata i se šťávou ze zapékací mísy a k nim lístky bazalky, rukolu a na sousta natrhanou mozzarellu. Velmi lehce
promíchejte. Salát podávejte s balzamikovým krémem, aby si ho každý mohl zakápnout podle vlastní chuti až na talíři.

TIP: Pro větší efekt můžete použít různě barevná rajčátka – žlutá, fialová, červená. Balzamikový krém se vyrábí z uzrálého balzamikového octa a z koncentrovaného hroznového moštu. Nejkvalitnější krémy jsou pouze přírodně aromatizovány a nejsou přibarvovány, mají výrazně hustou konzistenci a bohatou vyzrálou chuť. Salát můžete dochutit i obyčejným balzamikovým octem, ale ten prošlehejte s olejem, případně dochuťte trochou medu nebo cukru. Touto zálivkou zakápněte salát až při podávání.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit