na neděli Recepty sladká tečka

Čokoládový dort s banány a chilli

3. 9. 2020

Dělit lidstvo podle pohlaví nebo ras je zastaralé a překonané, všimli jste si? Takže já bych navrhla třídit lidi podle preferencí v zásadní věci, zvané čokoládový dort! 😀 Jedna část lidstva miluje nadýchané vysoké dorty, které vzniknou při použití piškotového těsta. Druhá část jasně preferuje hutné, trochu mazlavé dorty, které mají málo mouky, ale o to víc čokolády. Třeba jako oblíbené brownies nebo francouzské čokoládové dezerty se skoro tekutým středem.

Moje rodina spadá jasně do druhé kategorie. Proto chystám spoustu receptů na bázi brownies, a tenhle dort není výjimkou. Nutellu, kterou čokoládový dort promazávám (a která je jednou z mála slabostí mého muže), můžete snadno nahradit kakaovým krémem, nebo třeba nějakou ostřejší marmeládou. Klidně i nahořklou pomerančovou.

Chilli, ač je důležitou součástí receptu, dávám až na povrch dortu. To proto, že všechny dorty u nás doma jedí i děti, které nesnáší když „to pálí“, a shora si dokážou vločky chilli snadno sundat. Pokud čokoládový dort připravujete pro dospělé, klidně si dopřejte i trošku chilli dovnitř. Někdo to rád ostré.

 

Suroviny:

Na korpus:

175 g másla

200 g hořké čokolády (60 % kakaa)

4 vajíčka

220 g třtinového cukru

2 lžíce kakaa holandského typu

100 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

Náplň a ozdoba:

2 banány

200 g nutelly

150 g hořké čokolády (60% kakaa)

5 lžic smetany ke šlehání

chilli kousky na posypání

cokoliv dalšího na ozdobu: pralinky, živé nebo cukrové květiny, krokant – zkrátka co máte rádi…

 

Postup:

Předem si připravte korpus. Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo a čokoládu pokrájejte na větší kusy, dejte do kastrůlku a nahřívejte ve vodní lázni za občasného promíchání, až se oboje rozpustí a vytvoří hladkou hmotu. Odstavte a nechte chladnout.

Mezitím si do mísy rozklepněte vajíčka, nasypte cukr a vyšlehejte dohladka, až se v těstu objeví bubliny. Do směsi vmíchejte kakao a nalijte směs másla s čokoládou, pokud už je mírně prochladlá (kdyby byla horká, srazila by se vám vajíčka). V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a pak ji prosijte přes síto do čokoládové směsi. Promíchejte, až vám vznikne hladké těsto.

Otevírací formu na dort vyložte buď pečicím papírem (vystřihnete si kolo na dno a pruh na boky), nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Vlijte těsto a dejte péct, cca za 40 minut bude korpus hotový. Než budete pokračovat, nechte ho dokonale vychladnout, klidně do druhého dne.

Pak dort dokončete: nutellu nechte dojít pokojové teploty, bude se vám lépe roztírat. Banány pokrájejte na kolečka o síle asi 1 cm. Dokonale vychladlý dort prokrojte, řez potřete pořádnou vrstvou nutelly a obložte kolečky banánu. Přiklopte horní polovinou dortu.

Čokoládu na polevu rozlámejte do kastrůlku, přidejte smetanu a kastrůlek umístěte do vodní lázně. Mírně zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou v hladký krém. Tímto krémem pak potřete dort, začněte nahoře a nožem stahujte i do stran. Nožem nebo lžící vytvořte v polevě vlny (hezké jsou i „drážky“ vytvořené vidličkou).

Ozdobte pralinkami a dalšími trvanlivými surovinami – jak bude poleva tuhnout, upevní se v ní. Pokud ale chcete do ozdoby zakomponovat něco čerstvého (například kolečka banánu nebo čerstvé květiny), počkejte až těsně před podáváním a jen je na dort naaranžujte. Na závěr posypejte chilli. Dort přiklopte a nechte alespoň několik hodin tuhnout v chladnu.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit