na neděli

Hovězí líčka na víně s pastinákovým pyré

7. 2. 2020

Můj táta kdysi dávno se slzou v oku vzpomínal na hovězí líčka, která míval rád v dětství, ale od té doby se nedala sehnat. Znělo mi to celkem děsivě, protože jsem si jako malé dítě představovala pod pojmem líčka něco jako oči… no znáte ty dětské představy… :-D.

Dneska jsou líčka módním hitem, koupíte je i u nás na maloměstě (samozřejmě mnohem spíš u řezníka než v supermarketu). Táta je má rád na smetaně, u nás ovšem vítězí varianta s vínem. Náhoda?? Líčka navíc zůstávají v kategorii „levné maso”, takže ani není potřeba si je nechávat jen na svátek. I když jako sváteční jídlo jsou naprosto důstojná a ušlechtilá, to vám garantuju! Berte to jako tip pro případ, že byste náhodou slavili Valentýna… (pod odkazem si můžete přečíst, jak tenhle svátek vidíme u nás doma).

Líčka jsou hotová, když na jejich krájení stačí obyčejná polévková lžíce. Věřte, že tato těžko uvěřitelná rada fakt platí.  Dokud je nepřekrojíte lžící, dejte jim čas. Dobře udělaná líčka jsou tak hebká, že je rozkrojíte jako dort.

 

Suroviny:

1 kg hovězích líček
2 lžíce olivového oleje
sůl
3 mrkve
1/2 malého celeru
2 petržele
2 cibule
1 stroužek česneku
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
2 kuličky jalovce
1 bobkový list
po 3 snítkách tymiánu a rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml červeného vína
cca 500 ml hovězího vývaru
1 lžíce studeného másla
Na pastinákové pyré:
400 g pastináku
400 g brambor
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
80 g másla

Postup:

Líčka překrojte na dva kusy, menší nechte celá. Odkrojte výraznější blány. V kastrolu vhodném do trouby je na oleji zprudka opečte ze všech stran. Osolte a maso vyjměte. Na výpek dejte na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a několik minut ji restujte. Až chytne barvu, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a opékejte. Vmíchejte plátky česneku, všechno koření, bylinky (část si nechte na ozdobu), protlak a vše společně opečte. Postupně přilévejte víno a vařte, dokud se neodpaří.

Poté zalijte vývarem, přiveďte k varu a do pekáče vložte zpět líčka. Měla by být cca ze tří čtvrtin ponořená. Přiklopte a zvolna duste v troubě 4–5 hodin při 150 °C. Líčka jsou hotová, když jdou ukrojit lžící.

Pastinák a brambory, oloupané a nahrubo pokrájené, promíchejte v pekáčku s olivovým olejem, solí a pepřem. Pekáček přiklopte a dejte na cca 45 minut do trouby k líčkům. Měkkou zeleninu poté rozmačkejte a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Můžete použít i mixér, nebo naopak nechte hrubší strukturu, já osobně to tak mám raději.

Měkká líčka vyndejte a zakryjte alobalem. Omáčku propasírujte a upravte její hustotu. Je-li řídká, ještě ji chvíli povařte, pokud je naopak hustá, povolte vývarem. Podle potřeby dochuťte a vypněte plamen. Vmíchejte studené máslo a líčka vraťte do omáčky. Podávejte s pyré a ozdobte bylinkami.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit