Kančí guláš s rumem musíte znát, pokud jste jako já zamilovaní do atmosféry podzimního lesa. Až se vám bytem rozlije jeho vůně, budete mít pocit že jste právě dorazili promrzlí z posedu (a vaše placatka s rumem už je prázdná, protože jste půlku vypili a půlku nalili do kastrolu s kancem…).
Jestli pokukujete po té zajímavé příloze, tak vězte že jakkoliv jsou k tomuto guláši naprosto dostačující jakékoliv dobré knedlíky (zkoušeli jste třeba ty perníkové, z mojí první kuchařky?), krupicové noky s tymiánem přinesou překvapení a zpestření. Zkuste to. Recept najdete níže pod receptem na kance.
Suroviny:
1 kg kančí plece
3 velké cibule
200 g kvalitního špeku
čerstvě mletý pepř + sůl
1 lžička drceného kmínu
po 6–8 kuličkách jalovce, černého pepře a nového koření
4 snítky tymiánu a další na ozdobu
5 lžic rumu
250 ml červeného vína
asi 500 ml vývaru nebo vody na podlití
1 citron
Postup:
Maso nakrájejte na větší kostky, cibuli a špek na kostičky. V pánvi
rozpusťte špek a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte kmín
a opékejte, dokud cibule trochu nezezlátne. Pak cibuli odhrňte stranou
a vsypte maso. Kostky masa zprudka ze všech stran opečte. Míchejte
a hlídejte, aby se cibule nespálila, ale byla pěkně tmavá. Osolte,
opepřete, vsypte všechno koření (dejte do sítka nebo sáčku), přidejte
tymián, tuzemský rum a víno a chvíli povařte, aby se tekutina trochu
odpařila. Podlijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zhruba
z poloviny potopené.
Přiklopte a duste doměkka. Může to trvat až 2 hodiny, záleží na tom, jak
je kanec starý a maso odleželé. Během dušení podlévejte podle potřeby
vývarem. Nakonec dochuťte trochou citronové šťávy, solí či pepřem
a ještě 5 minut povařte.
Kančí guláš podávejte třeba s krupicovými noky s tymiánem, klínky citronu a ozdobte bylinkou.
TIP:
Nejlepší maso je z mladších kusů zvěřiny, nejlépe dobře odleželé. Starší zvěřinu můžete předem naložit na jeden až tři dny do marinády z červeného vína, octa, kořenové zeleniny a divokého koření, nebo guláš dodělat v tlakovém hrnci.
A teď už přistupme k těm apartním nočkům:
Krupicové noky s tymiánem a sýrem
Suroviny:
500 ml mléka
1 lžička soli
1 lžička másla a na potření noků
200–300 g hrubé krupice
2 vejce
lžička lístků tymiánu
50 g strouhaného ementálu nebo parmazánu
Postup:
Mléko osolte, přidejte lžičku másla a přiveďte k varu. Postupně vmíchejte
krupici a uvařte hustou kaši tak, aby se odlepovala ode dna. Bude to trvat
jen pár minut.
Odstavte nádobu z ohně a nechte vychladnout. Odpálenou hmotu
můžete vyklopit do mísy a občas ji promíchat, bude rychleji chladnout.
Potom postupně zašlehejte vajíčka. Další vejce přidejte, až když je to
předchozí pořádně zapracované.
Nakonec vmíchejte tymián a jemně nastrouhaný sýr a připravte si větší hrnec plný vroucí osolené vody.
Do něj pomocí dvou lžic zavařujte noky. Až vyplavou k povrchu vody,
ještě je 3–5 minut povařte. Vařte je na mírném ohni, příliš prudký var by
je poničil.
Uvařené noky vyberte děrovanou naběračkou a ihned ponořte
do nádoby se studenou vodou. Nechte pár vteřin zchladnout, ale jen aby
ztuhly a nevystydly. Pak je přendejte do široké mísy, potřete rozpuštěným
máslem a co nejdříve podávejte.
TIP:
Před tvarováním každého noku namočte lžíce do teplé vody nebo je potřete
olejem, aby se na ně nelepilo těsto a vytvarované noky byly na povrchu hladké.