po babičce sladká tečka

Nejmilejší nepečené cukroví – mandlové hříbky, čokoládový salám, fíkové bonbóny

21. 12. 2018

Nepečené cukroví je stejně nejlepší. Má hromadu výhod: vždycky se povede (nemůžete ho připálit ani vysušit), je pokaždé šťavnaté a plné chutí, a můžete ho udělat i „z leknutí“ – tedy když si 21. prosince uvědomíte, že ty Vánoce nakonec fakt budou, a to dokonce za tři dny! 😀

Koukněte se na mé nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví, a uvidíte, že vám moc času nezabere. Je to zkrátka rychlovka na poslední chvíli, a mám vyzkoušeno že nakonec stejně všem chutná nejvíc… Takže pokud jste stihli aspoň sůloví, budete mít tři slané a tři sladké druhy, a to je vyvážené a fér, ne?

Pokud vás překvapují „tolerantní” poměry surovin, věřte mi – u nepečeného cukroví je lepší pracovat se surovinami podle situace. Záleží hlavně na velikosti vajíček. Sami odhadnete nejlíp, jestli je hmota tak akorát tvárná, aby se vám s ní dobře pracovalo. Včera jsem měla malé vajíčko a hmota na salám se trochu drobila. Spravila to lžíce rumu navíc, a jsem si jistá, že na chuti neubrala ani trochu!

 

Mandlové hříbky

Suroviny:
250 g moučkového cukru
3 bílky
250–300 g jemně mletých loupaných mandlí
3 lžičky kakaa holandského typu

Postup:
Moučkový cukr utřete se dvěma bílky a jemně mletými loupanými mandlemi. Vznikne pevná mandlová hmota. Pokud by vám připadala řídká (to záleží na velikosti bílků, tedy vlastně vajec), přidejte ještě trochu cukru a mandlí. Mandlovou hmotu rozdělte na poloviny.

Z poloviny mandlové hmoty uštipujte kousky a vytvarujte z nich malé  „soudky“. Později budou sloužit jako noha hříbku. Oba konce „nožičky“ zploštěte, na koncích vytvarujte plošinku, aby byly hříbky stabilní a stály na míse.

Druhou polovinu mandlové hmoty smíchejte s kakaem (kakao prosijte přes jemné sítko, jde tak lépe zapracovat a nedělá hrudky). Z tmavé hmoty vytvarujte kloboučky. Nejdříve ukoulejte kuličky a z nich vytvořte promáčknutím kloboučky hub – na spodní straně by měly být ploché, aby se daly dobře nasadit na „nožičky“.

Zbylý bílek lehce prošlehejte a slepujte jím k sobě nožičky a kloboučky hub. Nechte je dva dny schnout na plechu, vyloženém pečicím papírem, při pokojové teplotě a na tajném místě, o kterém neví nikdo z vaší rodiny. Potom hříbky uložte do dobře těsnicí uzavíratelné dózy, vyložené ubrousky, a uchovávejte v chladničce.

 

Čokoládový salám

Suroviny:
300 g dětských piškotů
150 g hořké čokolády 50%
160 g změklého másla
150 g moučkového cukru
asi 2 lžíce rumu
1 vejce
50 g kakaa holandského typu
hrst strouhaného kokosu

Postup:
Piškoty nadrťte na kousky velké cca 5 mm. Dřív jsem používala babiččinu fintu – zavřela jsem je do plastového sáčku a roztloukla paličkou na maso… Dneska to za mě dělá elektrický sekáček na ořechy (nenechám piškoty rozsekat úplně). Do cukroví dejte všechnu drť, větší kousky i „prášek“, který ho krásně zpevní.

Čokoládu a máslo společně rozpusťte ve vodní lázni. Nechte lehce vychladnout. Když je směs vlažná, přidejte cukr, rum, vejce, prosáté kakao a spojte v hladkou hmotu. Vmíchejte do ní nadrcené piškoty.

Čokoládovou hmotu dejte na chvíli ztuhnout do chladničky, lépe se vám z ní budou tvarovat salámové šišky. Vál posypejte strouhaným kokosem a vyválejte na něm několik tenčích „salámových“ šišek. Salámy zabalte jednotlivě do alobalu nebo fólie a uchovávejte v chladničce. Před podáváním krájejte salám na kolečka.

 

Fíkové bonbóny

Suroviny:
200 g sušených fíků
1 lžička rumu
50 g jader vlašských ořechů
50 g jader lískových ořechů
150 g moučkového cukru
a na obalení
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy

Postup:
Fíky pokrájejte nožem, poté nasekejte v robotu na malé kousky a v misce je promíchejte se lžičkou rumu. Pak v robotu jemně nasekejte oboje ořechy. Vše můžete samozřejmě i krájet
a strouhat – pomocí techniky je to jen rychlejší.

Smíchejte fíky s ořechy, moučkovým cukrem, bílkem a citronovou šťávou. Propracujte a nechte chvilku odpočinout. Vál poprašte moučkovým cukrem a vytvářejte na něm kuličky – budou tak pěkně obalené cukrem. Naskládejte je do papírových košíčků a v krabici uložte do chladničky.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit